PUBLICITAT

El 93% dels usuaris pensen que el transport públic és adequat

  • La majoria són dones d'entre 39 i 51 anys, de nacionalitat espanyola i que treballen en el sector del comerç
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Els autobusos de la Coopertiva Interurbana realitzen 2.700.000 viatges l'any i tenen una mitjana de 3.700 usuaris diaris. Periòdicament, la Cooperativa realitza una enquesta externa per valorar l'opinió del servei que tenen els usuaris . «Aquesta enquesta ens permet fins i tot, quan hi ha alguna opinió estereotipada emprada també per algun ministre, respondre quina és la realitat del servei», va explicar el president de la Cooperativa Interurbana, Gabriel Dallerès.

L'última enquesta realitzada és de l'octubre 2013 (280 enquestats, amb un 97% de fiabilitat i un marge d'error no superior 5%), i en la valoració global del servei ofert per la Coopertiva, un 49% dels usuaris pensa que el servei és adequat i un 44% que és molt adequat, en front d'un 7% que pensa que és inadequat o molt inadequat.

El que més valoren els usuaris és la puntualitat (amb una nota de 6,9 sobre 10), la freqüència (també amb un 6'9) i l'amabilitat (6'6). La nota més baixa va ser per «la informació de les alteracions» amb un 6'3. En aquest sentit, Dallerès va dir que la Cooperativa està fent esforços a través, per exemple, del nou servei el Proper Bus que es pot consultar al web de la Cooperativa i que té l'objectiu d'avisar als usuaris. Un servei, però, que de moment només està en prova pilot a la línia del Bus Exprés.

Pel que fa als horaris, Dallerès va admetre que «tothom voldria més freqüència» però «això seria més car», i inviable «sinó està molt subvencionat». Actualment, segons el president de la Cooperativa a Sant julià hi ha un bus cada 20 minuts i el Bus Exprés a les hores puntes passa cada 10 minuts. A Encamp, també passa cada 10 minuts i a Ordino i Arinsal cada mitja hora. A l'hivern a Soldeu passa cada 20 minuts i al Pas de la Casa cada hora.

PERFIL USUARI/ Segons l'enquesta, el perfil majoritari d'usuaris d'autobús del Principat són dones (66%), d'entre 39 i 51 anys, i de nacionalitat espanyola, seguides de l'andorrana i la portuguesa. Un 32% dels usuaris es dedica al sector del comerç i un 31% al dels serveis i més de la meitat porten més de 10 anys de residència al país; la majoria són de les parròquies d'Escaldes - Engordany i d'Encamp (40%).

Gairebé la meitat dels usuaris no tenen cotxe ni carnet de conduir (un 46%) en front del 31% dels usuaris que tenen carnet i cotxe. Dallerès va dir que precisament s'ha de lluitar per ampliar aquest perfil d'usuraris.

Pel que fa al títol de transport més utilitzat, el president de la Cooperativa va dir que estan notant canvis «i es tendeix cap al multiviatge». Tot i així, el bitllet ordinari (el que compren els turistes) representa el 50%, seguit de l'abonament 30%.

Dallerès va explicar que els usuaris pugen de manera notòria a l'hivern, i va assegurar que els turistes utilitzen el transport públic. De fet, «portem el doble de clients durant el període d'esquí». Segons el president de la Cooperativa, «en una primera etapa semblava que s'instal·laven més a pistes i baixaven a comprar, ara semblaria que s'instal·len més al centre i se'n van a esquiar amb bus». En aquest sentit, va dir que «nosaltres constatem el moviment però no podem identificar la causa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT