PUBLICITAT

Pacte amb esquerda comunal i amb conseqüències per a Riberaygua

  • Gil s'absenta en la formalització de l'acord i Martí informa de la dimissió del ministre de Presidència
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí, al centre, amb els cònsols, a excepció de la de Sant Julià, ahir al Govern Foto: TONY LARA

El cap de Govern, Toni Martí, acompanyat dels cònsols, va oficialitzar ahir l'acord institucional sobre la delimitació de competències i transferències, fruit d'un treball de mesos i que ha de ser «un primer pas» cara modificacions legals de més gran calat, a més de deixar «clares les regles del joc» també pensant en futurs mandats, segons va manifestar el cap de Govern. Bé, no hi eren tots ahir. Faltava la cònsol de Sant Julià, Montserrat Gil, en desacord amb la congelació de les transferències a 54,6 milions per al 2015 i 2016 (tal i com consta al propi text rubricat). Una conseqüència fruit d'unes negociacions que han estat tenses i que a més, s'ha cobrat una víctima en el si del Govern. El ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, va comunicar el 15 d'abril la seva dimissió perquè no se sentia identificat amb el text definitiu, tal i com va explicar Martí.

El cap de Govern va reconèixer que del text presentat per Riberaygua a l'acord definitiu «hi ha molt», però que segueixen considerant que era una bona proposta. Malgrat tot, ha pogut la força dels comuns, i Riberaygua ha considerat que la seva feina a l'Executiu s'ha conclòs. Això sí, i tenint en compte que és una llei que ha portat en primera persona, la dimissió es concretarà un cop presenti al Consell General la llei del joc, la qual entrarà a tràmit durant aquest període de sessions, va informar Martí.

Pel que fa a l'altra conseqüència d'aquest acord per definir les competències d'ambdues administracions, Martí li va voler treure ferro a l'assumpte. «Gil ha excusat la seva absència però no he tingut ocasió de parlar amb ella», va assegurar. «Hi ha un desacord, no s'amaga, però sí que ha rubricat l'acord per les competències», va voler recordar.

En la mateixa línia es van manifestar els comuns. La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va destacar que aquesta ha estat l'única controvèrsia i que per a la resta, «que és molt, anem tots a l'una». Amb tot, sí que va justificar la postura de Gil perquè «cadascú coneix la realitat de casa seva, i és molt legítim».

Cessió gratuïta al Govern / Pel que fa a l'acord, exposa nou punts i una declaració final, en què es posa de manifest el consens en aspectes com que per «primer cop el Govern podrà disposar de manera gratuïta de sòl provinent de percentatges de cessió», en cas de ser declarats d'interès nacional, va informar Martí. Una política que també s'emprarà en temes com els recursos naturals i la política energètica.

Aquest aspecte, juntament amb el de les carreteres, on el Govern es compromet a «mirar de manera més àmplia el concepte de manteniment», van ser els que van voler destacar des del Govern. Per la seva part, els cònsols van mencionar aspectes com la millora de la comunicació per gestionar el cens o la creació d'una Taula Nacional de Competències per tractar casos amb punts conflictius. Són punts que s'aniran desenvolupant legalment durant aquest mandat comunal. «Encara queda molta feina a fer», va assegurar el cònsol de Canillo, Josep Mandicó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT