PUBLICITAT

El Sax Fest creix: més dies, més concerts i un concurs de saxo

  • Tindrà lloc entre el 6 i el 10 de maig, amb Vincent David com a cap de cartell
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Efrem Roca, professor de saxo a l'Institut de Música i ànima del Sax Fest, ahir a la Llacuna Foto: TONY LARA

L'Andorra Sax Fest, que va començar l'any passat com una arriscada i incerta aventura impulsada per l'Associació de Saxofonistes –amb Efrem Roca al capdavant– s'ha convertit en tan sols una edició en un projecte tan sòlid que es permet el luxe insòlit en els temps que corren de créixer. I de fer-ho tant, que Roca –que exerceix com a ideòleg, director i promotor de l'invent– sosté que el Sax Fest ja forma part del top ten mundial dels festivals consagrats en aquest instrument poc i mal conegut, inventat cap al 1840 pel music i luthier belga Adolphe Sax, i que al nostre racó de món compta amb un centenar escàs de practicants. Ho ha aconseguit no només augmentant el nombre de jornades del festival –de dues el 2013 a les cinc d'aquets curs– i el de concerts –de quatre a vuit– sinó també i sobretot incorporant al programa un concurs per al qual s'han cobert –i contra pronòstic– les quaranta places previstes, amb intèrprets provinents de tot Europa i també de l'Amèrica del Sud. D'Andorra, en canvi, ni un de sol. Diu Roca que perquè no donen el nivell. De fet, entre la seixantena d'alumnes de saxo que han desfilat l'últim decenni per l'Institut de Música, tan sols un –Guillem Tudó– ha continuat els estudis al conservatori.

Només el concurs ja hauria situat de pet el Sax Fest entre l'aristocràcia dels certàmens de saxofon que es convoquen allà fora, però el que l'ha catapultat definitivament a l'elit és la presència a la final —el 10 de maig al Centre de Congressos de la capital, amb tan sols cinc contendents en lliça– d'una formació de cambra: la Kammart Orquestra, dirigida pel mestre català Àlex Sansó –ja ho veuen: quasi, quasi homònim del detectiu creat per Albert Salvadó a El Rapte, la Mort i el marsellès, però aquesta és una altra història– i integrada per solistes de primeríssima fila provinents de l'Orquesta Nacional de España, l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, la Simfònica de Barcelona i la Simfònica de les Balears, entre d'altres: «Per a un saxofonista, tocar amb l'acompanyament orquestral és una oportunitat extraordinària, absolutament excepcional, i estic convençut que aquest és un dels ganxos que ens ha permès obrir les 40 places del certamen». Més i tot que els premis en (diguem-ne) metàl·lic que es repartiran els tres primers classificats: un saxo alt Selmer serie II Jubile valorat en 5.500 euros, el vencedor, més un concert amb l'ONCA que tindrà lloc la temporada que ve; i productes de la mateixa casa Selmer –la Ferrari dels saxos, diu Roca– per valor de 1.000 i 700 euros per al segon i per al tercer.

L'orquestra es reserva, doncs, per a la final, en què els cinc supervivents hauran d'interpretar el Concert de L. E. Larsson per a saxo alt i cordes i un dels Capritxos de Paganini. Les eliminatòries tindran lloc amb l'acompanyament de piano –el japonès Takahiro Mita i l'aragonesaAniana Jaime– en dues sessions maratonianes: els dies 8 i 9 de maig, a partir de les 9 hores, a raó de vint concursants per jornada. El tribunal el formen algunes de les patums del panorama saxofonístic espanyol (Mariano García, Nacho Gascón) i francés (Christophe Grèzes, Philippe Braquart i Vincent David), que oferiran a més sengles classes magistrals el 6 i el 7 de maig. El cartell (diguem-ne) acadèmic es completa amb un workshop sobre reparació de saxos a càrrec de David Lara, luthier oficial de la casa Selmer –ubiqua al Sax fest, com es veu, i encara més si els diem que el mateix Roca és saxofonista de Selmer: tot queda a casa.

Fins aquí, el ganxo per als intèrprets. Però el Sax Fest també pensa en l'aficionat. Per això ha programat vuit concerts, vuit, per mostrar la riquesa i varietat de l'instrument –diu Roca. David de banda –el 7 de maig, a l'Institut de Música– convé apuntar-se en vermell al calendari les dues estrenes mundials –Lletra de lluna, de Mestres Quadreny, el mateix 7 de maig a la Llacuna, amb Mariano García i David Sanz; i una segona peça del compositor argentí José Luis Camapna a càrrec de Joan Martí Frsquer (8 de maig, la Llacuna)– així com Sea, Sex & Fun, l'espectacle saxoteatral del quartet Les Désaxés, que arrasa a França (9 de maig, Centre de Congressos). El cartell el completen Dúo Ánima, Chamad Quartet, Smooth Jazz Duo, Quaturo Morphing i els alumnes de l'Institut de Música, que el 10 de maig al migdia oferiran un concert a la Rotonda. Els detalls del programa, a andorrasaxfest.com.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT