PUBLICITAT

Els joves salven la temporada

  • «Feia molts anys», assegura Visa, «que la FAE no situava a més de la meitat dels esquiadors al top 100»
R. M. S.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els Jocs Olímpics van ser la gran cita de la temporada. Foto: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

finalitzada la temporada, actualitzades les dades de punts FIS i rànquings, mirada la campanya amb anàlisi, la resolució a la qual arriba la Federació d'Esquí (FAE) és que ha estat «excel·lent» pel rendiment dels joves, segons el director tècnic, Carles Visa. Les primers espases, com Mireia Gutiérrez o Kevin Esteve, per contra, han mantingut el nivell, una per una «temporada plana en què no assolim els objectius que volíem però tampoc regressem», en paraules de Visa, i l'altre perquè quan va començar a despuntar, als Jocs de Sochi, es va lesionar de gravetat. Marc Oliveras, això sí, ha estat el gran rendiment de la 2013-2014.

«La temporada l'hem basat en posicionament en el circuit de la Copa d'Europa i la millora del rànquing», explicava ahir Visa, que destacava que en aquest vessant «sí que realment estem més que satisfets perquè cada cop en són més els andorrans que han debutat en el circuit de Copa d'Europa i sobretot perquè feia molts anys, de fet no recordo cap temporada com aquesta, que la FAE no situava a més de la meitat dels seus esquiadors dins del top 100 mundial per any d'edat». Un exemple és Sara Raméntol, que s'ha situat en totes les disciplines dins d'aquest top 100 en el seu grup d'edat (1996), gairebé igual que Carmina Pallàs, en quatre, o en nois Kevin Courrieu (1997), 11è en descens, o Àxel Esteve (1994), 52è en eslàlom.

Però també hi ha hagut decepcions. La FAE, com cada final de curs, ha de posicionar-se per descartar corredors que no assoleixen els resultats esperats. Aquest any, els sacrificats seran Gabriel Barios i Pol Ferrer. Pujaran d'altres de Tecnificació, però això està per decidir.

Lesions, decepció a Sochi i les credencials d’Oliveras / Les lesions de Kevin Esteve i Joan Verdú als Jocs de Sochi van tallar la progressió dels dos. El primer perquè, si bé l’inici «no va ser el desitjat a les Nor-Am», segons Visa, «des de Kitzbuehel» va anar «en ascens», mentre que el segon, que tornava d’una lesió de llarga durada, només va poder demostrar el seu nivell en algunes curses, cosa que, per contra, li va servir per mantenir-se en un bon rànquing en gegant: 23è de l’any 1995. 

De la que s’esperava més era de Mireia Gutiérrez, que tenia posades les esperances en els Jocs, on no va brillar, i en el circuit de Copa del Món buscant un top 30 allunyat. Visa, en tot cas, confirma el suport a l’esquiadora, tot sense concretar ahir si tornarà amb l’equip de França: «Podem continuar confiant en ella, ha fet resultats i mànegues molt interessants, el pas endavant l’hem fet i el marge de millora és real». Per altra part, la gran alegria va arribar de les credencials que va presentar Marc Oliveras agafant el relleu d’Esteve: «Ha fet un ‘declic’ i s’ha desacomplexat». Segons Visa, una «excel·lent temporada». 162è del rànquing mundial en descens, quan Esteve és el 185è.

Confiança en la base: 11 corredors al top 100 per edat / Dels 18 esquiadors de la FAE, 11 s’han situat en el top 100 en l’any d’edat. D’aquests 11, alguns fins i tot en gairebé totes les disciplines. Això importa, però la valoració arriba també pel fet de començar a tenir presència en proves de la Copa d’Europa.

En l’equip femení, Visa va valorar la feina de les tres joves esquiadores. De Sara Raméntol i Carmina Pallàs va destacar que milloren «en totes les disciplines i debuten en la Copa d’Europa», mentre que de la novell Sissi Hinterreitner va dir: «Compleix amb escreix els objectius demanats en el seu primer any júnior». La corredora, del 97, se situa en el top 100 en descens (72a) i supergegant (67a).

Pel que fa al bloc masculí, Àxel Esteve, 52è en eslàlom del 94, «serà el referent a tenir en compte», segons Visa, mentre que el director tècnic va destacar Robert Solsona, «capaç del millor i del pitjor», i la millora d’un Josh Alayrach que va començar amb dubtes però va anar creixent: 92è en gegant, 86è en supergegant. També bona nota, segons Visa, per Arià Missé, Matias Vargas i Jan Sasplugas. 

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT