PUBLICITAT

La FAH creix a ritme d'iniciatives

  • Creada en 2011, la Federació organitza activitats extraescolars i des de 2013 la Lliga Escolar, col·labora amb el Lycée, prepara un torneig internacional de seleccions per al 21 de maig i espera una reunió de l'Executiva de l'IHF
R. M. S.
escaldes-engordany

Periodic
Un moment del partit de la selecció andorrana d'handbol contra la República d'Irlanda, al 2011 al Serradells Foto: TONY LARA

La Federació Andorrana d'Handbol (FAH) compta, a tot estirar, amb una vuitantena de federats. Dos clubs animen el dia a dia de la federació: l'Engolasters i el Concòrdia. El primer va ser fundat el 1998 –no va ser, amb tot, el pioner, ja que aquest honor és de l'Handbol Club Andorra, de 1996–, i el segon el 2006, i això va permetre que en abril de 2011 la Federació guanyés forma oficialment al Principat, i que fos aquell any també, un mes després, quan la Federació Internacional (IHF) la va acceptar com a nou membre. Dit això, queda clar que és un dels ens esportius més joves d'Andorra, però vista la seva iniciativa, sembla com si sumés anys d'experiència.

La passada setmana, la presentació de les subvencions a les entitats esportives va posar sobre la taula que el bon treball obté el seu premi. La FAH va rebre un bon augment de l'ajuda estatal, que passava dels 3.000 euros de 2013, als 18.000 que se'ls ha atorgat en 2014. En tot cas, però, hi ha una explicació. No és que el Govern consideri que com que fan bona feina se'ls apuja el sou, sinó que el treball intern que es fa des de l'ens que presideix Gerard Pifarré busca projectes que, al final, exigeixen una inversió econòmica que redundarà, és clar, en la promoció d'aquest esport.

¿Quines són aquestes idees que costen diners? Doncs per exemple, el Trofeu IHF que del pròxim 21 al 25 de maig acollirà el Principat i que tindrà en plantilla seleccions emergents, com Andorra, és clar, però també Anglaterra, Irlanda, Moldàvia, Azerbaidjan, Illes Fèroe i Albània. Seran 200 esportistes al Principat, allotjats amb els seus respectius acompanyants, tot i que aquesta despesa no correrà a càrrec de la FAH, sinó de l'IHF, que aporta el seu gra de sorra en què petites –i noves– federacions tinguin iniciatives com aquesta.

D'altres accions previstes per l'activa junta de Pifarré és l'organització d'una Executiva de l'IHF. Poca broma amb això, perquè la idea és portar a aquestes conrades la flor i nata dels directius internacionals d'un esport que a Europa mou milions i milions d'euros. Val a dir que aquesta reunió executiva es devia d'haver fet al febrer, però la FAH no sabia encara si rebria suport governamental per la despesa que suposava –amb els 3.000 euros de 2013, que era el pressupost, no podia–, i així es va posposar. Ara que el Govern ha fet oficial que els augmenta la nòmina, la FAH ja ha informat l‘IHF que l'Executiva s'hi pot realitzar, i està a l'espera de saber la data, tot i que fins el juny no sembla que el calendari deixi un lloc lliure.

Aquestes reunions d'alta volada tenen una doble intenció. «Estratègia», en diu Pifarré, que considera importantíssim crear «un lobby de 13 o 14 països» que, com Andorra, necessiten anar de la mà per defensar els seus interessos davant de les grans potències.

La importància de la base

Tota aquesta feina de promoció portes cap a fora té una visió clara en el que passi a dins del país. La FAH intenta promocionar el seu esport i des de fa anys que és al programa extraescolar de la mà del Govern. La FAH posa els monitors, que des de fa tres anys mantenen un ritme de popularització de l'handbol entre els més petits.

Aquesta iniciativa és una més, perquè també es col·labora amb el Lycée, i sobretot es conjuga tot amb la Lliga Escolar que es va engegar l'any passat i que aquest 2014 ja porta tres jornades amb una mitjana de 40 nens que es reuneixen dissabtes, cada quinze dies, al Complex d'Encamp.

Aposta pel mecenatge privat

La FAH és, a més, un exemple de gestió per buscar diners més enllà de mamà Estat. La Lliga Escolar està patrocinada per Globalvia Túnel d'Envalira, que va firmar un acord de tres anys, renovable cada any, i que segueix al capdavant de la despesa absoluta d'una competició que en les escoles enamora. Però també el funcionament de la FAH té d'altres sponsors. Són cinc les empreses vinculades a aquesta federació que col·laboren en el dia a dia.

Així, entre l'IHF, el Govern, i els privats, l'handbol, que sembla nou, actua com un veterà expert, i així funciona, que segueix sumant actius, afició i jugadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT