PUBLICITAT

Neix una associació de lluita contra el càncer

  • Segons les dades de què disposa el 40% de la població podria estar afectada
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

L'Associació Andorrana Contra el Càncer neix després d'un any de treball per informar els afectats per aquesta malaltia i també sensibilitzar a la població. El president de l'entitat, Josep Manel Saravia, va explicar ahir a l'ANA que «volem millorar la qualitat de vida dels afectats donant a conèixer les alternatives i recursos de què disposen i promoure la col·laboració entre professionals per treballar conjuntament». La previsió és poder-se presentar oficialment al maig i poder disposar d'un punt d'informació presencial per «atendre i recollir demandes», va afegir Saravia. També va reconèixer que «encara hi ha una certa estigmatització dels malalts i molts no volen dir que pateixen càncer». I va insistir en que «a Andorra hi ha més casos de càncer dels que realment es diuen, hi ha por a reconèixer-ho».

Saravia, també va anunciar que demanarà al Departament de Sanitat les estadístiques de què disposa per tenir informació sobre la situació de la malaltia. Només amb els casos que es coneixen des de l'associació, «es podria dir que el 40% de la població podria estar afectada». Entre les idees que proposa la nova associació hi ha la col·laboració amb col·lectius professionals amb els que volen col·laborar per aportar la seva experiència i adaptar alguns protocols com l'hospitalització per tractaments agressius, l'establiment de convenis amb entitats catalanes per accedir als pisos tutelats per quan s'han de fer tractaments fora del país o regular l'ús de substàncies estupefaents per al tractament del càncer.

Saravia va afegir que l'associació ja disposa d'una pàgina a Facebook i que properament esperen tenir un web i també un local on poder atendre els afectats de càncer i tothom que vulgui informació sobre el tema. També va explicar que els membres de l'associació volen poder atendre les persones presencialment almenys tres dies per setmana, cosa que fa imprescindible disposar d'una estructura per rebre els usuaris a més d' atendre i recollir demandes.

A més, l'associació també es proposa ser independent i no dependre únicament de les subvencions de Govern. La junta està composada per sis persones: Josep Manel Saravia com a president, David Astrié com a vicepresident, Maria Lluïsa de Diego com a tresorera i Trinitat Lozano, Jan Astrié i Dolors Oncles com a vocals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT