PUBLICITAT

2,4 milions d'Andorra Turisme per a les proves mundials fins 2017

  • L'objectiu és el Freeride World Tour a Vallnord i la Copa del Món i la candidatura de les Finals a Grandvalira
R. M. S.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
David Rios, Martí Rafel, Conrad Blanch i Francesc Camp, ahir abans de la Comissió Legislativa d'Economia Foto: ÀLEX LARA

Ala Comissió Legislativa d'Economia d'ahir al Consell General no hi va haver preguntes de l'oposició sinó felicitacions i missatges per encoratjar els representants de les estacions Vallnord i Grandvalira. Va ser durant la presentació dels projectes mundialistes de les dues estacions, avalats pel ministre de Turisme, Francesc Camp, i per una Andorra Turisme que aportarà fins el 2017 2,4 milions d'euros.

El repartiment d'aquesta milionada s'explica per parts. Pel que fa a Vallnord, que acollirà a Arcalís el Freeride World Tour, necessita un pressupost calculat en 850.000 euros per any, quan la cita serà al 2015, 2016 i 2017. D'aquests 850.000, es resten 50.000 que l'organització calcula en forfaits, segons va informar Martí Rafel, director general del domini, i després el 50%, és a dir, 400.000 euros, que els aportaran els organitzadors en forma de patrocini de la competició amb les seves grans marques. Dels 400.000 euros restants, 100.000 per any els posarà Secnoa, i els altres 300.000 Andorra Turisme, que, multiplicant pels tres anys previstos per a aquesta competició, seran 900.000 euros els aportats per la parapública fins el 2017. Martí Rafel va insistir en què la feina de Vallnord comença en buscar patrocinadors propis que puguin arribar a reduir la despesa en un 25%.

Això per la part de Vallnord, però per la part de Grandvalira, més diners. En total, 1.500.000 euros fins el 2017, sempre que l'estació rebi les finals de la Copa del Món de 2017, cosa que es decidirà al juny en el Congrès de la FIS que es realitzarà a Barcelona. «Aspin és un viatge llarg, a final de temporada, i Suïssa ja ho ha acollit, així que un destí com el nostre és emergent i aixeca expectació», assegurava ahir Conrad Blanc, director general de Grandvalira-Ensisa, confiat en les possibilitats.

Això significa, en números, que Andorra Turisme ja compta que haurà de posar 1,5 milions, tot i que Grandvalira havia demanat 300.000 euros més, que no han estat aprovats. Així, per a les dues proves de la Copa del Món d'esquí alpí de 2016 que ja està assignades al Principat, el pressupost serà de 1.690.000 euros, dels quals 500.000 arribaran de la parapública, mentre que per a la, de moment, demanada cita de 2017, encara per decidir si serà per a Estats Units, Suïssa o Andorra, la quantia d'Andorra Turisme ascendirà a 1 milió dels 3.427.000 pressupostats.

Durant la compareixença d'ahir, tant Rafel com Blanch van exposar els motius pels quals són benvingudes despeses tan altes. Això és, pel retorn en milions d'espectadors, que només per la doble Copa del Món d'alpí del 2016 ja es preveuen 110 milions d'espectadors per televisió, 2,5 per internet, i unes 12.000 persones in situ per veure les carreres. «Són», a efectes pràctics i més concrets, desgranant l'audiència potencial de la real, uns «46 milions de persones de mitjana per prova de la Copa del Món», segons Blanch.

CALIA RENUNCIAR A L'SBX / La compareixença d'ahir davant de la Comissió Legislativa d'Economia va servir per confirmar el que ja se sabia, que la Copa del Món d'SBX que Vallnord pretenia acollir no es farà. «L'objectiu era no superar una prova cada any per estació», va dir ahir el ministre Francesc Camp. Martí Rafel, per la seva part, assumia que rebre l'SBX aquesta temporada ha estat «un peatge» que s'havia de pagar «per poder acollir les finals de la Copa del Món» d'esquí alpí, tot entenent per part de Vallnord «que és una qüestió de país». En tot cas, Rafel no va tancar la porta a rebre la Copa del Món d'SBX al 2016: «S'haurà de valorar». La decisió, però, s'haurà de prendre any rere any.

EL DORADO MANTINDRÀ LA PROVA JÚNIOR / Rafel va insistir ahir en què l'original El Dorado Freeride havia estat «un nadó» de Joan Masferrer, l'organitzador, «que creix i es converteix en World Tour», que és com la Copa del Món del freeride. El director general de Vallnord va confirmar que, en tot cas, es mantindrà la prova en el format júnior.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT