PUBLICITAT

L'hoteleria i el comerç esgoten les contractacions de temporers

  • El consum de la quota a mitjans d'abril és de mitjana del 105,1%
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un treballador delimita la zona esquiable al sector Soldeu de Grandvalira Foto: ÀLEX LARA

La contractació de temporers aquesta temporada d'esquí va augmentar un 6,7% en relació a la temporada anterior amb 2.963 autoritzacions atorgades i un consum de quota del 105,1%. I és que els reglaments d'autoritzacions temporals per a activitats d'hivern, aprovats el passat 2 d'octubre pel Govern, preveuen també la possibilitat d'ampliar excepcionalment la quota fins al 10%. Així, només dos sectors d'activitat van arribar a esgotar-la, segons el recompte que va publicar el departament d'Estadística el passat 15 d'abril. El comerç amb 22 contractacions de les 20 que tenia inicialment autoritzades i l'hoteleria amb 1880 contractacions de les 1.750 autoritzades, arriben al màxim amb consums del 110% i del 107,4%. Per sectors d'activitat, el que més mà d'obra temporera contracta aquesta temporada és el l'hoteleria. El segon sector que més contracta és el de pistes (783) amb un consum moderat del 100,4%. Segueixen a molta distància, el sector del lloguer d'esquí amb 208 temporers i un consum més elevat del 104%, i les agències de viatges amb 70 contractacions i un consum del 100%. La xifra global dels temporers contractats entre el novembre i la primera quinzena d'abril torna a contrastar amb els gairebé 900 aturats censats pel Servei d'Ocupació a finals de març i també amb les dades facilitades que aboquen un increment de la contractació de temporers del 6,7% –185 treballadors més que la temporada d'esquí anterior, passant de 2.778 a 2.963 treballadors.

En quant a la procedència dels treballadors es manté la tendència de contractar més comunitaris (7,5% més que la temporada 2012-2013), tot i que aquest any també s'incrementa la contractació d'extracomunitaris en un 5%.

Sense qualificació / Altra dada significativa del consum de la quota d'hivern és que els treballadors de serveis continuen sent els més nombrosos (1.379) i representen el 46,5% de la quota seguits pels treballadors no qualificats (754), 25,4% de la quota. Molt lluny queda el personal directiu (0,1%), els tècnics superiors (0,5%), els tècnics mitjans (14,2%), els empleats administratius (12,3%) o els operadors d'instal·lacions (1%). A finals de gener passat i en plena temporada, els primers consumidors de quota, el sector de l'hoteleria i de la neu, van justificar les noves contractacions per les previsions de creixement que havien augurat de cara a aquesta temporada.

Mentre a pistes la contractació va seguir les pautes d'altres anys segons la directora d'Ski Andorra, MartaRotés, i es va donar preferència als treballadors locals a través de cursos d'explotació per a nacionals i residents, el sector hoteler va reivindicar la manca de formacions adhoc per poder integrar treballadors aturats a les plantilles, dificultat que s'afegeix a la incomprensió dels oficis del sector. El director de la Unió Hotelera (UHA) Òscar Julián va reiterar que si el sector contracta temporers sense preparació és perquè no els fa res treballar els caps de setmana o fins tard, condicions que van lligades a l'ofici, sobretot en plena temporada turística. I és que l'hoteleria no té horaris ni dies festius, sinó són els del turista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT