PUBLICITAT

Alliberada una cria d'ós localitzada al poble d'Aubert

  • La prioritat pel Conselh Generau és que l'animal pugui retrobar-se amb la mare
EL PERIÒDIC
VIELHA E MIJARAN

Periodic
El cadell dins una estructura per mantenir-se segur de depredadors Foto: Conselh Generau Aran

Un cadell d'ós que va aparèixer el passat dia 17 d'abril al poble d'Aubert, a la Vall d'Aran, i el dia 21 a la N-230, a pocs metres d'on és va trobar el primer dia, va ser alliberat ahir per tècnics de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran. El cadell, de qual no se'n coneix la procedència, és una femella d'uns tres mesos d'edat, totalment salvatge, i es mostra agressiu i fugisser de la presència humana. L'animal va ser recollit pels agents de medi ambient del Conselh avisats per un veí. En aplicació d'un protocol d'actuació s'ha considerat que la prioritat era alliberar el cadell i intentar que pugui retrobar-se amb la mare.

Amb aquesta finalitat es va deixar el mateix dia 17 al bosc en un petita estructura perquè la mare el pogués localitzar. El lloc en concret és d'on els tècnics sospiten que prové el cadell. L'objectiu de col·locar-lo en una estructura també es per mantenir-se segur dels depredadors i allunyat dels rius més cabalosos.

El dia 19 es va traslladar a la part superior del bosc, se'l va alimentar i es va deixar en una cova segura. Dos dies després, el 21, es va tornar a localitzar a pocs metres d'on havia aparegut el primer dia, en plena nacional N-230, de la qual es va haver de tallar el trànsit. Després d'alimentar-lo novament, ahir es va tornar a alliberar en una nova zona amb l'esperança que pugui retrobar i reprendre el rastre de la seva mare. Al cadell se li han pres mostres per a les anàlisis genètiques que en permetin conèixer la filiació i ha estat equipat amb un transmissor per saber-ne la localització.

Poc adaptable / Segons declaracions del Síndic d'Aran, Carlos Barrera, «el cadell trobat a Aubèrt és difícilment adaptable a la captivitat atès el seu caràcter salvatge i esquerp, per tant és important mantenir els esforços que possibilitin que el cadell pugui retrobar el rastre de la seva mare».

La massificació d'óssos en centres de captivitat és un problema actualment a l'Estat espanyol, on hi ha pràcticament una vintena d'óssos sense lloc als zoos i centres de captivitat i als quals se'ls està cercant altres centres per a reubicar-los.

Després d'aquest nou alliberament, «els agents de medi ambient del Conselh Generau d'Aran faran un seguiment exhaustiu dels moviment del cadell per poder constatar, en el cas que es produeixi, el retrobament amb la seva mare», va afegir el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Naturau del Conselh, Jose Enrique Arró. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT