PUBLICITAT

Els periodistes reflexionen sobre la poca representació de la població a les urnes

  • També aborden el perquè del "descrèdit" dels polítics
  • Dallerès destaca el canvi social i la transformació de la política
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


Els representants dels mitjans de comunicació del país han reflexionat aquest dimecres a Casa de la Vall sobre les causes del distanciament entre els polítics i els ciutadans. Els motius més compartits d'aquest problema han estat el fet que la majoria de la població no pugui votar, el poc interès que genera el debat polític, la manca d'humanització dels representants del poble, el tacticisme i el clientelisme, i el llenguatge poc entenedor que utilitzen, entre altres. També hi ha hagut posicions més crítiques dirigides a la classe política, com és el fet que siguin incapaços de resoldre els problemes de la ciutadania, que el sistema de partits polítics estigui obsolet, la manca de transparència i les desqualificacions cap a aquells que pensen diferent. El síndic general, Josep Dallerès, que comparteix la majoria de temes que han sorgit al debat, ha valorat positivament que els mitjans també hagin fet autocrítica.
Per celebrar el Dia Internacional de la Democràcia, els representants dels mitjans de comunicació han protagonitzat un debat sobre la desafecció política. Ho han fet davant d'una representació dels actors socials, econòmics i polítics del país.

Els periodistes han parlat de la desconfiança cap al polític, sovint causada per les promeses incomplertes i el poc interès cap als problemes de la ciutadania. En canvi, han criticat que se centrin en debats estèrils i polèmiques sense contingut. La majoria d'ells han destacat la problemàtica que la proporció de ciutadans amb dret a vot sigui tant petita, i han demanat una reducció dels anys necessaris per a obtenir la nacionalitat andorrana.
El síndic general, Josep Dallerès, considera que durant l'acte han sortit la majoria de temes que ja tenien detectats, però ha destacat el canvi de la societat i la transformació de la política en un producte com a element a tenir en compte. En canvi, no està d'acord en el fet que la principal causa del distanciament sigui la poca representativitat dels ciutadans a les urnes. Tampoc està d'acord en què el ciutadà estigui tan allunyat dels coneixements polítics, posant com a exemple la imminent reforma fiscal.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT