PUBLICITAT

Mones amb filosofia platònica

  • Els pastisser Puente fa figures abstractes, i l'artesà Sánchez es basa en els èxits infantils
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Sánchez, amb una peça de xocolata que representa un televisor. Foto: ACN / FERRAN GARCIA QUERALT

Els obradors i pastisseries artesanals de la Seu d'Urgell ja fa unes setmanes que preparen les figures de xocolata que ornaran les mones de Pasqua. Preparar les figures de forma artesanal requereix de molt temps i molta habilitat que després es veuen reflectits en figures i formes de xocolata que semblen impossibles. Un dels artesans de la Seu d'Urgell, Francisco Puente del Restaurant Paisatges, ha elaborat figures geomètriques basades en els cinc cossos celestes de la filosofia platònica, una representació de la via làctia i diverses peces escultòriques. Mentrestant, Àngel Sánchez, de la pastisseria Cadí, fa les tradicionals figures basades en els èxits infantils televisius.

El cuiner i xocolater Francisco Puente se surt del concepte tradicional de mona que representa personatges de la televisió o el cine. Puente crea mones de xocolata a partir del seu «imaginari personal». Elabora figues geomètriques i crea formes i textures a partir de la xocolata. Ha preparat figures geomètriques basades en els cinc cossos celestes de la filosofia platònica, una representació de la via làctia i peces escultòriques en què juga amb les textures.

Puente a més fa peces per encàrrec en què reinterpreta les peces tradicionals, com per exemple els ous. A més, també fa peces basades en la simbologia infantil i juvenil, però sense caure en els tòpics que es troben a totes les pastisseries. L'artesà diu que fa peces efímeres: «Construeixo una figura efímera amb xocolata que després algú se la menjarà i només en quedarà un testimoni fotogràfic segurament».

«Frozen, Bola de drac, l'Abella Maia, ... són les mones que més es porten aquest any», diu Sánchez. A la pastisseria Cadí es fan més de 600 peces individuals de xocolata per posar damunt la mona i uns 1.000 ous per acompanyar les peces de xocolata i les mones. Sánchez afirma que «fem unes 15 peces de més de un quilo i de les peces més grans de uns quatre quilos es fan unes quatre peces, a més d'això fem peces per encàrrec, totalment personalitzades».

«El procés de la xocolata, és molt delicat, es fon a alta temperatura, per després refredar-la ràpidament, en aquest moment s'ha de treballar ràpid per a que no es solidifiqui altre cop», diu Sánchez. Sánchez arriba a elaborar unes cinc peces molt elaborades en les que utilitza més de quatre quilos de xocolata. Unes mones que, diu Sánchez, «poden arribar a costar més de 300 euros, tant per la quantitat de xocolata com per les hores d'elaboració que tenen».

Per poder atendre a tota la clientela que va a la pastisseria Cadí a buscar les mones es comença dos mesos abans de Pasqua a elaborar les peces de xocolata. Sánchez diu que «al ser peces totes artesanes necessiten moltes hores per a preparar totes les peces que s'han de fer». I afegeix que «els clients valoren molt que les peces siguin fetes a mà, són peces úniques i hi ha molta gent que encomana la mona amb molta antelació».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT