PUBLICITAT

Els periodistes alerten que la nova Llei afavoreix la censura encoberta

  • L'APCA desconfia que es faci « una utilització judicialment correcta i equànime amb els ciutadans»
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Periodistes d'Andorra cobrint una roda de premsa. Foto: TONY LARA

L'Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra (APCA) considera que la proposició de llei de protecció civil als drets de la intimitat, a l'honor i ala pròpia imatge pot «afectar negativament tant la pràctica diària del periodisme com a les empreses periodístiques, causant situacions de censura encoberta, demandes abusives i greuges comparatius entre empreses i plataformes digitals». L'APCA, a més, entén que els principis fonamentals que defensa la llei ja estan protegits en d'altres marcs legislatius com el Codi Penal i la pròpia Constitució, i precisament per això: «aquesta acció ens fa desconfiar d'una utilització judicialment correcta i equànime amb els ciutadans». En definitiva, els periodistes creuen que «un excés de zel innecessari podria generar un entorpiment de la tasca informativa dels professionals de la comunicació , creant una perillosa por que donés origen a innecessàries i perjudicials actuacions d'autocensura».

L'Associació, doncs, ha tramès als tres grups parlamentaris un document amb diverses matisacions a la proposició de llei i s'ha posat a disposició dels tres grups parlamentaris «per treballar conjuntament en un marc normatiu que protegeixi aquests drets fonamentals però alhora garanteixi la llibertat d'expressió i de premsa».

LEGISLACIÓ ESPANYOLA / L'entitat va posar com exemple la legislació espanyola en aquesta matèria i, «en la que es basa bona part de la proposició de llei», per ressaltar que aquest text «no s'aplica i si es fa, s'adopten indemnitzacions simbòliques». Basant-se amb un informe elaborat per un destacat catedràtic en dret de la informació, Carlos Soria, l'APCA diu que «com en el cas espanyol, pensem que a Andorra podria succeir el mateix on tot dependrà de l'enfocament que doni el jutge de torn, fent que la interpretació de la llei sigui l'important». Soria també diu en el seu informe que els professionals de la comunicació no poden «acceptar pacíficament que una llei tècnicament deficient, o la irresponsabilitat amb què es presenten algunes demandes de protecció civil de l'honor, generi un clima d'incertesa, obri una porta a la manipulació dels poders socials o polítics contra la Informació , o a través d'una autocensura per por a la llibertat dels informadors cometin els grans pecats informatius de l'omissió».

Així doncs, els periodistes i empresaris de la comunicació mantenen que la llei, «per la seva ambigüitat i deficiències, «és un jou per a la llibertat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT