PUBLICITAT

L'ONU es fixa en l'educació d'Andorra

  • El Principat es converteix en el 14è país membre de la ?Global Education First Initiative'
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Suñé i Saboya conversen, minuts abans d'iniciar la roda de premsa sobre el nou projecte educatiu, ahir Foto: ÀLEX LARA

De la pròpia experiència d'infantesa del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va sorgir al 2012 un nou organisme internacional amb l'objectiu de fomentar l'escolarització de tots els infants del món, millorar la qualitat educativa i promocionar també el concepte de ciutadania global. Sota el nom de Global Education First Initiative (GATI), i amb celebritats integrant-la com el propi Ban Ki-moon, l'exprimer ministre britànic Gordon Brown, el director d'Unicef, Anthony Lake, o el pacifista sudafricà, Desmond Tutu, està configurat per un comitè de pilotatge i 14 estats membres. El darrer a entrar-hi, des d'aquest mateix mes d'abril i a petició del propi secretari general de l'ONU, ha estat el Principat.

«És un premi estar aquí, és el reconeixement al nostre model educatiu, i a la vegada és un lloc on podrem compartir experiències», va manifestar el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va explicar ahir el que representa per a Andorra integrar-se dins d'aquest grup de 14 Champion countries, tal i com els defineix el propi GATI. Va ser durant la visita de Ban Ki-moon a Andorra, fa vora un any, que l'ONU es va interessar pel model educatiu andorrà amb tres ensenyaments públics, gratuïts i de lliure elecció.

¿Què pot aportar Andorra al GATI? La ministra d'Educació, Roser Suñé, ho té clar: l'ensenyament plurilingüístic, la multiculturalitat dels alumnes, la inclusió a les escoles o el recent implantat Pla Estratègic de Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà (Permsea), com a exemple de com «combinar inversió i competitivitat». I per a Andorra, entrar al GATI representa millorar la seva visibilitat internacional en matèria de valors democràtics o alinerar-se amb prioritats de cooperació del Consell d'Europa. I fins i tot hi ha lloc per la tant citada obertura econòmica, tenint en compte que un dels seus pilars és el clúster d'educació. L'organisme està subvencionat en part per reconegudes marques privades, amb qui es poden iniciar contactes i apropaments, va plantejar el ministre d'Afers Exteriors.

Però, amb privats o sense, permeseas o sense, el que realment importa de tot aquest esforç de l'ONU és aconseguir una ensenyança primària universal, que és a la vegada un dels objectius del mil·leni definits per l'ONU cara el 2015. Falta encara molta feina a fer, «l'objectiu no s'assolirà», va reconèixer Suñé, ja que «uns 70 milions d'infants no va a l'escola». Andorra aportarà ni que sigui un gra de sorra per canviar-ho.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT