PUBLICITAT

La presència de Dusautoir en totes les proves de la Copa del Món és dubte

  • Tercera en el rànquing general, es mostra «cansada» i assumeix que en 2015 les dificultats seran majors
R. M. S.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'acte d'ahir al Casal de l'Esport, amb les corredores Inka Bellés, al fons, i Sophie Dusautoir, en primer pla Foto: TONY LARA

La francesa Laetitia Roux i la suïssa Maude Mathys han estat la primera i la segona al rànquing general de la Copa del Món 2014 d'esquí de muntanya. Al darrera, en la tercera posició, l'andorrana Sophie Dusautoir ha sigut la gran alegria per a la Federació de Muntanyisme (FAM) i, en sí mateix, per a tot el país, que ha vist com un de les seves esportistes ha entrat en la història de l'esport. «Mai m'hagués imaginat arribar on he arribat» deia Dusautoir. Sempre bolcada en la competició, no ha fet res més aquest any que entrenar i competir com a primeres exigències, i ha deixat de banda d'altres coses com ara el treball o la família, que en el futur la reclamen. La seva continuïtat en la batalla de l'esquí de muntanya és més un no que un sí, perquè és conscient del sacrifici que suposa. «Ara mateix diria que no perquè estic molt cansada, però sobretot cansada mentalment», va dir ahir en roda de premsa. Des de la FAM confien en poder «ajudar-la» a fer el màxim.

El compromís de Dusautoir aquesta temporada ha estat majúscul. Com el d'Inka Bellés, la jove corredora que debutava en la categoria espoir dins de la Copa del Món, i que ha assolit la 5a posició general. Totes dues han anat de la mà en viatges i competicions, i el ritme ha estat alt. «Participar en el calendari complet de la Copa del Món» del pròxim any, assegura la veterana esquiadora, «no serà possible». «No vull ni puc comprometre'm a res», confirma, perquè el que és problemàtic és «compaginar la feina, la família, els entrenaments i les competicions». L'any vinent la jornada laboral de l'andorrana augmentarà –ara en tenia mitja– i en el nivell que ella és ara «has a d'estar com una professional, al 100%» dedicada.

Ja ho ha viscut aquest any una mica, quan si de normal hauria de fer uns 7.000m de desnivell per setmana, n'hi havia que en feia «2.000 per anar fent». A més de l'exigència laboral, Dusautoir, que va ser mare fa poc, vol tenir més temps per la seva filla i la família, el que resta hores de dedicació a l'esport. En això entra Carlo Ferrari, director tècnic de la FAM, que considera que el que necessiten els corredors és «més recursos», afirma tot unint la problemàtica de l'equip masculí, que aquest any no ha estat al calendari de la Copa del Món: «En Govern us diran que es continuarà amb el que s'està fent. Demanem més recursos, i no parlo de diners, sinó temps per poder entrenar i competir». Ferrari va recordar que alguns dels corredors són bombers i la feina no els permet tenir els dies lliures suficients per poder anar a totes les curses. «És l'estructura el que s'hauria de millorar». L'equip masculí està format per Ludovic Albós, Ferran Vila, Jordi Solé, Xavi Areny i David Albós. «Són molt bons esportistes, però la competència per ells és molt més forta», afirma Ferrari.

LA MILLORA D'INKA BELLÉS / L'ordinenca Inka Bellés, en el seu procés de sumar i sumar experiència per acabar sent al nivell de Dusautoir, o qui sap si més, ha competit amb cara i ulls a la Copa del Món dins de la categoria espoir, però també entre les sèniors, on fins i tot va ser 11à a Courchevel. «Era el meu primer any espoir i sub-23 i crec que m'he adaptat molt bé». Bellés ha estat regular com Dusautoir, a excepció d'un trencament d'esquí a Itàlia. «M'ha anat molt bé que (Dusautoir) estigués perquè he aprés un munt de coses», afirma la corredora, que assumeix que si la seva companya no hi és la temporada vinent, «seria diferent» perquè hauria d'anar sempre sola en el seu procés d'aprenentatge.

QUEDA LA PATRULLA DE LES GLACERES / La temporada de Copa del Món ha acabat, però no les curses que atrauen encara les millors corredores del planeta. Una de les més importants és la Patrulla de les Glaceres, que se celebra a Suïssa d'aquí a menys d'un mes. «He tingut propostes d'anar a córrer proves amb gent ‘bona', però prefereixo anar amb amigues», va dir ahir Dusautoir, que correrà la Patrulla fent equip amb les suïsses Andrea Zimmerman i Veronique Ançay. Similar és el cas de Bellés, que va rebre la trucada de les germanes Severine i Marie Pharisa per completar aquest conjunt, i també hi serà a la línia de sortida d'una de les curses mítiques als Alps, que suposa un atractiu com la Pierra Menta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT