PUBLICITAT

Nomen: «Martí ha mentit, Europa no demana l'IRPF per a res »

  • Els sindicats demanen que no hi hagi votació el 24 d'abril i que els consellers iniciïn un debat
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Eusebi Nomen, ahir, amb representants de la Plataforma de Funcionaris. Foto: ÀLEX LARA

«El dia 24 de març és el dia que va sortir el comunicat oficial de la Unió Europea conforme Andorra es compromet a adoptar la normativa comunitària de la fiscalitat de l'estalvi, que incorpora l'intercanvi automàtic d'informació. Àustria i Luxemburg s'han compromès perquè el comissari Semeta els hi ha confirmat per escrit que els quatre petits estats i Suïssa s'han compromès a també acceptar l'intercanvi automàtic abans de final d'any». Aquest informe, segons l'exconseller general Eusebi Nomen, mostra que l'IRPF no tindria res a veure amb l'homologació de la Unió Europea: «Se'ns ha dit que perquè Andorra pugui accedir al mercat de serveis de la Unió Europea sense retencions, feien falta els convenis de no doble imposició, – que serveixen per exportar serveis i tecnologia, per exportar productes no és necessari– però si la UE diu que l'eix de la relació tributària entre Andorra i aquesta, és l'intercanvi automàtic de dades, i amb aquest podem entrar en el mercat únic de serveis, ja no cal IRPF ni CDI's; de fet, Mònaco o Sant Marino estan fent la mateixa negociació. Mònaco i San Marino no tenen IRPF i si hi poden accedir. Europa no demana l'IRPF per a res».

Aquesta conclusió «ens porta a que Toni Martí ha estat enganyant el ciutadà, que ara té tot el dret a demanar un debat abans que es voti». Nomen va assegurar que «és una mentida que em recorda al Watergate. Estem davant d'un veritable Martígate.S'està enganyant al ciutadà i no es pot votar una llei tant important com la de l'IRPF sense obrir un debat social honest i transparent».

L'exconseller va fer una presentació ahir a la Plataforma de Funcionaris dels «tres documents fonamentals: el del 4 de març amb el resum de les negociacions; el de l'11 de març del comissari Semeta sobre la reunió Ecofin, confirmant que els cinc estat veïns «s'alineen» amb la UE» i l'últim del 24 de març i de les seves conclusions; segons Nomen també s'han mostrat interessades per aquesta informació les patronals, ja que «l'IRPF també frenarà molt l'activitat de les empreses perquè baixarà molt la capacitat adquisitiva de la classe mitjana andorrana». De fet, segons Nomen aquesta classe mitjana «estava disposada a fer un sacrifici si el que deia el Govern era veritat, però no si és mentida». L'exconseller va explicar ahir que el seu objectiu és que «el ciutadà agafi el poder com a poble sobirà i reaccioni davant de la gran mentida de Toni Martí».

APLAÇAR LA VOTACIÓ/L'ex conseller va dir ahir que entregaran la informació a tots els consellers generals, que, segons ell «han estat actuant a partir de la informació que se'ls-hi ha donat amb el projecte de llei», basat en «premisses falses», i «un cop tinguin accés a la informació de veritat, podran prendre una decisió; i si voten a favor, sabent la veritat, serà el poble sobirà qui després decidirà». Així doncs, Nomen va subratllar que «seria lògic que no es votés el dia 24 i que es demorés aquesta votació a la vista de la veritat que ha estat ocultant Govern, i que s'obri un debat sobre la veritat de la homologació fiscal d'Andorra davant de la Unió Europea». Una demanda que van recolzar des de la Plataforma de Funcionaris, ja que, tal i com va afirmar el secretari general de l'UsdA, Gabriel Ubach, «ara no toca votar. Ara el que cal és un debat seriós. Una vegada aclarit, podrem prendre decisions que difícilment es poden prendre sobre una mentida». Des del sindicat «demanem la responsabilitat individual de cada conseller general, no partidista». Ara bé, va afegir que «si tenim uns polítics que menteixen a la població s'han de prendre mesures serioses i el que han de fer és avançar les eleccions per tenir aquest debat el més honradament possible i que la població pugui decidir».

Finalmnet, Ubach va afegir que el Govern «ha enganyat amb un intent flagrant de muntar un IRPF per castigar a la classe mitja andorrana i els petits i mitjans comerciants per afavorir els grossos, i això és molt greu. Això no es fa perquè si, algú hi surt perdent i algú guanyant».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT