PUBLICITAT

Els residents passius es rebel·len contra la futura llei de l'IRPF

  • El col·lectiu al·lega que es veuran obligats a marxar d'Andorra i anar a viure a un altre lloc
  • El manifest de queixa rep el suport dels dos últims caps de Govern i de síndics
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

Els residents passius, aquella figura que es va inventar Marc Forné per atreure diners a Andorra, estan ara en peu de guerra contra les noves mesures que s'inclouen el projecte de llei de l'IRPF i que, evidentment, els hi afectarà a les seves butxaques. Així ho fan saber en un manifest signat pel col·lectiu de residents passius i que té el suport des darrers dos caps de Govern –Albert Pintat i Marc Forné– i dels exsíndics Estanislau Sangrà, Francesc Cerqueda, Jordi Farràs i Joan Gabriel.

La irritació és tal que en aquest document es queixen de les diferències de tracte amb la resta de ciutadans i anuncien que si es canvien les condicions amb les que van decidir venir a viure a Andorra «comportaria la pèrdua de residents ja establerts des de fa anys». És a dir, que farien les maletes per buscar un altre destí més barat per viure.

En el manifest –que avui es publica en diversos mitjans de comunicació– aquest grup de residents passius ressalten les aportacions positives que fan a l'economia del país: «Tenim un consum de béns força important, tenim propietats immobiliàries que en molts moments han ajudat a les esconomies locals i en general». També constaten la seva gratificació pels serveis de professionals liberals del país, i constaten que «som consumidors diaris prop del petit comerç de totes les parròquies. En agrada molt viure ací (sic). Molts de nosaltres volem que Andorra sigui la nostra residència per la resta de les nostres vides. De fet ja ha estat així per a molts que ens han deixat». Ni cal dir que aquests arguments –tots ells amb raó– són utilitzats pels residents passius per fer arribar el missatge que una fugida important d'aquest col·lectiu implicaria un cop per a l'economia del país.

I és en aquest punt on destaquen les seves aportacions que els diferencien de la resta de ciutadans: «Hem de fer un dipòsit a l'INAF de 60.000 euros per una parella. No rebem cap mena d'interès per aquest dipòsit, d'acord amb la llei; mols hem invertit els preceptius 340.000 euros; no podem tenir la protecció dela CASS i hem de pagar assegurances privades, i no podem treballar a Andorra». Davant aquesta exposició de la riquesa que aporten i de demostrar que es tracta d'un perfil de ciutadà de gran poder adquisitiu que seria ben rebut en altres països, el col·lectiu es queixa que si es canvien les condicions actuals «que ens van portar a venir a aquest país, molts de nosaltres estaríem obligats a marxar d'Andorra i anar a viure a altres llocs».

contracte implícit / També qualifiquen d'«irònic» que els polítics parlin de captar més residents passius i que les mesures que es preveuen «comportarien la pèrdua dels residents ja establerts fa anys». El col·leciu entén que havia un contracte implícit entre el Govern i els residents passius i que, per tant, s'hauria de mantenir el mateix estatus. Per això reclamen que la futura llei –en tràmit parlamentari– «mantingui la no-retroactivitat respecte als residents passius ja establerts a Andorra». Per acabar, un nou missatge cap als consellers generals: «Ens plau molt viure al Principat i els estaríem molt agraïts si fessin possible que poguéssim seguir vivint ací».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT