PUBLICITAT

Els comuns diuen que per redistribuir les transferències cal modificar la Llei

  • Els cònsols miren amb recel la idea de posar un topall als ingressos que reben de l'Administració central
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La reunió en que els cònsols van rebre la proposta del Govern per delimitar les competències i ingressos. Foto: TONY LARA

La proposta del cap de Govern Toni Martí de posar un topall a les transferències pactant un increment segons l'IPC anual o congelar-les altra vegada per als propers dos anys, no va immutar els cònsols que de primer van dir no haver rebut cap notificació. Amb tot, ahir fonts properes a la Reunió de Cònsols, van manifestar que «per canviar la formula de distribució de les transferències caldria modificar-ne la llei, sobretot perquè no es tracta d'anar fent acords institucionals cada any». Les mateixes fonts van matisar però que per modificar la Llei de transferències primer cal delimitar bé les competències, sobretot les que els comuns han anat assumint per respondre a les necessitats de la ciutadania.

Aquesta era la primera intenció dels comuns abans d'abordar la negociació final que «ha de ser precedida per la quantificació del que necessita l'Estat per funcionar». I és que la proposta de Martí preveu que l'acord que proposarà demà als cònsols tingui una durada de dos anys, és a dir, que si els comuns s'hi avenen el Govern els hi congelaria les transferències per als pressupostos del 2015 i el 2016, cosa que els cònsols no veuen clara perquè hipotecaria l'acció dels equips comunals que sortiran elegits a les properes eleccions de l'any que ve.

L'explicació / Martí va explicar divendres passat en una entrevista a RTVA que per redefinir el percentatge d'ingressos per transferir als comuns cal tenir assentat el marc fiscal, i que per a això caldrà esperar encara alguns anys. Actualment, la Llei qualificada de transferències estableix que els comuns han d'ingressar el 18% dels ingressos totals del Govern. L'any passat es van avenir «per raons d'Estat» a no rebre el percentatge i van acceptar per al 2014 el mateix import del 2013, o sigui 52 milions d'euros. Per al proper any Martí va anunciar que farà una nova proposta «molt clara» i va dir que «vull pensar que serem tots suficientment generosos per entendre que podem tancar un document».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT