PUBLICITAT

S&P manté el ràting d'Andorra i també la perspectiva negativa

  • L'informe reforça l'estratègia econòmica del Govern, diu Cinca
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La façana de la seu central d'Standard&Poors Foto: EL PERIÒDIC

Standard&Poors, una de les principals agències internacionals de qualificació, va fer públic ahir l'informe per a Andorra, un dels dos que efectuarà al Principat aquest 2014. L'agència creditícia manté el ràting A-/A-2 de solvència a llarg i curt termini per tercera avaluació consecutiva. Això sí, també manté la perspectiva negativa perquè considera que les previsions de creixement són incipients, i també per la feblesa que representa la concentració als serveis financers i de turisme de l'economia andorrana.

El Govern, de la mà del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va fer una valoració positiva de l'informe d'S&P. Cinca va voler destacar que es mantingui el ràting per a Andorra, «en un context amb descensos consecutius als països de l'entorn». «Que en plena crisi haguem aconseguit aturar els descensos i que s'obri la porta a incrementar la qualificació ens fa ser optimistes», va afegir. L'optimisme arriba, al parer del ministre, sobretot per les valoracions annexes a la qualificació global. Aquestes apunten a «una represa lenta del creixement al llarg d'aquest 2014» així com una recuperació del mercat de treball.

A més, l'agència valora positivament la inversió estrangera. Segons S&P, els projectes que han entrat en funcionament ja representen l'1,8% PIB del país. L'obertura econòmica, per tant, ajudarà a la recuperació del creixement, segons S&P. Aquestes consideracions «reforcen la idea que Andorra compleix amb els objectius estratègics», va assegurar Cinca.

Dins els objectius estratègics també s'analitza la política pressupostària del Govern. En aquest sentit, S&P assenyala que el dèficit públic s'ha reduït al 7% dels ingressos quan en exercicis anteriors s'havia situat en el 23 i el 16%, tot i que amb l'aportació d'STA s'obté un superàvit equivalent al 4% dels ingressos, que han impedit l'augment del deute. L'agència creu que aquesta pot ser una solució a curt termini, però la desaconsella a mitjà termini perquè limita la capacitat d'inversió de la parapública. En aquest punt Cinca va destacar que la recomanació d'S&P no deixa de ser el propi discurs del Govern, conscient que ha de ser una estratègia només a curt termini.

A l'espera de les reformes / L'informe conclou que les qualificacions es podrien revisar a la baixa els propers 6-12 mesos, si els dèficits fiscals ressorgeixen o si el programa de reformes fiscals es retarda, o bé si el sector bancari s'afeblís. En canvi, l'agència assenyala que es podria revisar la perspectiva a estable si l'economia es recupera amb més força del que es preveu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT