PUBLICITAT

Els Bombers fan un 37% més de rescats a la muntanya que al 2012

  • El cos fa de mitjana set sortides al dia, amb 123 mitjans humans i 41 mitjans materials
  • L'any passat es van comptabilitzar 212 sortides per incendis i 1.610 pràctiques obligatòries
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos membres del Grup de Rescat de Muntanya realitzen pràctiques a una muntanya de la capital Foto: TONY LARA

l' augment de l'afluència de visitants a la muntanya (precisament s'està celebrant aquests dies a Andorra un Congrés per potenciar l'activitat) ha comportat també l'augment del nombre d'intervencions del cos de Bombers, sobretot per casos de lesions o pèrdues. Tal i com consta a la memòria del Departament de prevenció i extinció d'incendis i salvament del 2013, feta pública ahir, l'any passat el Grup de Rescat de Muntanya va realitzar 114 sortides. Representa quasi el doble que les de fa només tres anys, i un 37% més que al 2012. La crisi també ha ajudat a aquest increment de l'activitat a la muntanya, ja que les passejades de natura, el senderisme o les curses són relativament barates.

En general, el nombre de salvaments de Bombers va augmentar l'any passat en relació a l'anterior. Un total de 449, pels 431 del 2012 i els 379 del 2011. Pràcticament la meitat d'aquests són degut a accidents de trànsit, 232, seguit pels rescats de muntanya, 114, els rescats d'animals, 71, i els socors a víctimes, 31. Per parròquies, on es realitza més activitat és a Andorra la Vella, seguida de Canillo, La Massana i Encamp.

A la memòria del 2013, i a banda dels salvaments, es fa un recull de totes les intervencions realitzades pel cos durant l'any passat. Se'n van comptabilitzar 3.954, xifra molt similar a la de l'any anterior i on destaca el descens d'actuacions per incendis, (212, un 10% menys) i la caiguda també de les intervencions sanitàries (un 17% menys). La majoria de les intervencions, però, corresponen a pràctiques, «una activitat diària i obligatòria a realitzar dins de la guàrdia i en els diferents parcs», destaca Bombers. L'any passat se'n van fer 1.610, el qual representa un 15% d'increment.

En relació a les intervencions sanitàries, corresponen al número de sortides realitzades, però no impliquen necessàriament el transport fins a l'hospital. De les 651 que es van dur a terme el 2013, en 313 es va realitzar transport fins a l'hospital i en la resta es va activar el Departament per proximitat o gravetat realitzant finalment el SUM el transport. La distribució mensual mostra un nombre major d'intervencions els mesos d'estiu i d'hivern.

Aquestes dades han de variar considerablement l'any vinent, tenint en compte que s'està implantant una reestrucuració del model de transport sanitari, on els bombers adquiriran més protagonisme.

Rècord d'intervencions / En la distribució de l'activitat per mesos de l'any és al febrer, al juliol i al desembre on es comptabilitzen més sortides de Bombers. Tal i com recull la memòria, «el mínim mensual dels darrers tres anys se situa per sobre de les cent intervencions, arribant a les 401 intervencions mensuals com a màxim». Aquest pic es va produir el juliol de l'any passat, precisament període d'alta activitat a la muntanya.

Finalment, i que fa al còmput diari, el cos especial va realitzar set sortides de mitjana, sent les més habituals els serveis d'ambulàncies i les assistències tècniques. Per a desenvolupar aquestes actuacions es va comptar amb 123 persones i amb 41 mitjans materials.

La majoria d'incendis, en habitatges / Centrant-nos ara en els incendis, dels 212 de l'any passat, la meitat es van produir en habitatges. Paral·lelament, hi va haver 37 incendis forestals, una xifra molt inferior a la del 2012 i 2011 (també van ser anys amb estius més càlids). Per parròquies, on més alarmes per foc es donen és també a les més poblades: Andorra la Vella i Escaldes-Engodany.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT