PUBLICITAT

El Govern reconeix que l'obertura atreu, «avui per avui, negocis petits»

  • El primer trimestre del 2014 s'han obert 43 negocis amb una inversió estrangera de tres milions d'euros
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge d'una reunió de la Iniciativa Actua. Foto: TONY LARA

El 2013 es va tancar amb l'obertura de 194 comerços d'inversió estrangera (148 creats i 46 adquirits) que van aportar una inversió inicial de 14'5 milions d'euros, segons les dades proporcionades per la Iniciativa Actua. Aquests 194 comerços van crear 209 llocs de treball (una estimació en base a consultes efectuades per Actua), el que representa 1'08 llocs de feina per cada comerç. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va reconèixer ahir que «avui per avui són negocis petits», però va afegir que «qualsevol iniciativa comença des de baix i va creixent», i que cal esperar «aviam quina és l'evolució que segueixen aquests negocis». A valorar positivament, el ministre portaveu va destacar tres punts: en primer lloc l'elevat nombre de sol·licituds rebudes, tenint en compte que «Andorra era un país extremadament tancat al capital estranger», en segon lloc, que «tot i que és cert que la majoria d'inversors són espanyols i francesos, ens estem obrint a altres països», com és el cas de Rússia, Suïssa o Bèlgica, i finalment, «que estem diversificant els sectors de l'economia», ja que, segons Cinca, «hem generat sol·licituds per a consultories, immobiliaries, salut i benestar o tecnologia». En aquest sentit, i després que dimarts passat l'economista espanyol Gonzalo Bernardos digués que a Andorra els sectors que «han d'augmentar el PIB» són «els de tota la vida: el turisme relacionat amb el comerç i la construcció», Cinca va voler subratllar que el Govern amb la inversió estrangera «mai ha volgut renunciar als pilars bàsics de l'economia del país».

PRIMER TRIMESTRE 2014 / En total, s'han produït aquest primer trimestre de l'any 164 sol·licituds d'inversió estrangera, amb una inversió inicial de 17,5 milions d'euros, segons va informar el Govern. Aquestes sol·licituds han derivat en la constitució o adquisició de 83 societats i en 43 obertures de negocis, que han representat una inversió de 3,1 milions d'euros.

Amb ales xifres del primer trimestre d'aquest any, el volum total de la inversió estrangera se situa en els «63 milions d'euros des de l'entrada en vigor de la Llei, el juny del 2012», segons va informar el Govern. Que va afegir que des de l'aprovació de la llei d'inversió estrangera s'han produït un total de 237 obertures de negoci, 189 de les quals corresponen a comerços de nova creació i 48 adquisicions. Finalment, Cinca va informar que la Iniciativa Actua publicarà trimestralment les dades d'inversió estrangera, de l'impacte sobre l'economia andorrana i del procés d'acompanyament de la mateixa iniciativa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT