PUBLICITAT

La FAAD demanarà que la pensió de solidaritat sigui més generosa

  • Samper adverteix que els afectats corren el risc d'exclusió social
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de la FAAD, Luis Samper, en una entrevista Foto: TONY LARA

El president de la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Lluis Samper, va explicar ahir que «demanarem que la pensió de solidaritat s'apliqui a les persones que pateixen una discapacitat del 35%, una altra cosa és si ens sortirem o no». I també va defensar que «les persones que tenen una discapacitat de més del 60% també hi han de poder tenir dret». Samper va fer aquestes declaracions en resposta al que la majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA) va acordar dimarts passat a la Comissió de Salut i Benestar del Consell General, per establir el grau de menyscabament d'una persona a l'hora d'accedir a una pensió de solidaritat en la proposició de llei de serveis socials. El menyscabament, terme que designa el que una persona deixa d'ingressar a causa d'una discapacitat que s'entén sobrevinguda –ja que es calcula en funció del que guanyava abans– serà del 60%, segons van acordar els demòcrates, tot i que el grup mixt va defensar que es rebaixés fins al 33%. Samper va explicar ahir que «si l'índex es valora a través de dos conceptes distints, les limitacions físiques i les limitacions financeres, però tots dos tenen un punt en comú i és que les persones corren el risc d'exclusió social». I va afegir que «és una valoració de la pèrdua de guany quan una persona es veu abocada a fer una altra feina o una altra professió a causa d'una limitació, i per tant, a guanyar menys diners dels que guanyava». No obstant això, el president de la FAAD també va defensar que «les persones que tenen una limitació del 35% i a les quals el Govern els paga l'afiliació a la CASS per motivar les empreses a contractar-les, també haurien de rebre la pensió de solidaritat, sobretot quan la pensió no arriba al salari mínim». Samper va recordar que la pensió de solidaritat té la vocació de no deixar ningú exclòs, i que «entenem que les persones que tenen unes limitació de més del 60% haurien de poder-ne beneficiar, encara que cobressin la pensió d'invalidesa o de malaltia de la CASS, per poder cobrar el salari mínim».

I va argumentar que totes dues pensions són acumulables fins a aquest sostre, tot insistint en que «hi ha un buit per cobrir aquelles persones que tenen una discapacitat d'entre el 35% i el 60% perquè no tindran feina ni ara ni més endavant, i no tenen dret a la pensió de solidaritat». I va lamentar que «davant les poques possibilitats que tenen de trobar feina se'ls hauria de donar una pensió i no excloure'ls».

Comissió nacional de valoració / Per tot això, el president de la FAAD, va fer una crida a les persones afectades perquè «s'acostin a la Comissió Nacional de Valoració i s'assabentin dels drets que els pertoquen». I va recordar que aquesta valoració és crucial no només per als afectats sinó també per a les associacions a l'hora de quantificar les necessitats i defensar els drets de les persones que pateixen algun tipus de limitació. Samper va reiterar que «les persones que tenen una limitació de més del 60%, només per aquest fet ja hi han de poder tenir dret, a banda de la pensió d'invalidesa del 100% que puguin rebre de la CASS». I va recordar que són coses diferents, la pensió de solidaritat són uns ingressos bàsics, però insuficients. Per això, els demòcrates també insisteixen en sol·licitar el cofinançament dels familiars fins al segon grau.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT