PUBLICITAT

L'esport d'aventura espera superar les xifres del 2013

  • L'impacte econòmic del sector és de 66,1 milions d'euros
EL PERIÒDIC
LLAVORSÍ

Periodic
Un grup de barques Foto: ACN / MARTA LLUVICH

El turisme actiu i esports d'aventura la temporada passada van realitzar 610.000 serveis, una xifra un 10% inferior que l'anterior a causa de les riuades del mes de juny. D'aquests serveis, 300.000 corresponen a activitats d'aigua, 300.000, de terra, i 10.000, d'aire. Les 223 empreses que operaran aquest any a la demarcació de Lleida esperen superar aquesta xifra i tornar a la d'anys anteriors. Pel que fa a les empreses, aquestes han augmentat un 8% respecte el 2013, passant de 206 a 223 (174 pertanyen al Pirineu i 44 al Pallars Sobirà). L'impacte econòmic d'aquest sector és de 66,1 milions d'euros. Si és considera només els serveis oferts per les empreses del sector, el volum de negoci és de 24,8 milions d'euros.

Joan Reñe, president de la Diputació de Lleida, va explicar, durant la presentació de la nova temporada de turisme actiu a Lleida que s'ha fet a Llavorsí (Pallars Sobirà), que aquest any esperen superar els 1,2 milions de forfets venuts a la demarcació de Lleida, xifra encara molt superior a la de serveis contractats de turisme actiu i esports d'aventura, uns 610.000.

Aquesta xifra pot incrementar aquesta temporada a causa de l'excel·lent cabal del riu. Florido Dolcet, president de les empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, ha explicat que encara queden 325 hectòmetres cúbics de neu per fondre a les muntanyes, una xifra un 37% superior a la de l'any passat en el mateix període de l'any. L'any 2013 hi havia 238 hectòmetres cúbics per fondre. Si aquestes xifres es comparen amb la mitjana de reserves d'aigua, en forma de neu, dels darrers deu anys, suposa un increment del 56%.

El millor riu d'Europa / Dolcet ha animat la gent a visitar el Pallars per practicar els esports d'aigua donat que té «el millor riu d'Europa d'aigües braves i un dels millors del món» per a la pràctica d'esports com el ràfting i el piragüisme.

Reñe s'ha mostrat optimista davant la temporada de turisme actiu i ha explicat que els darrers sis mesos a la demarcació de Lleida les pernoctacions han augmentat entre un 3 i un 5%. Aquesta xifra pot suposar «un punt d'inflexió en positiu», ha afegit.

Pel que fa a les empreses no només n'augmenta el número, passant de les 171 l'any 2012 a les 223 aquest 2014, sinó que un 37% estan expandint el seu negoci amb previsió de l'augment del seu volum d'ingressos. Aquestes empreses donen feina a 1.700 persones, de les quals uns 620 treballen a temps complert, unes 380 a temps parcial i unes 700 són personal bàsicament autònom.

El client de les empreses de turisme actiu que visita la demarcació continua essent majoritàriament (75%) de Catalunya. Un 15% es desplaça d'altres comunitats autònomes, bàsicament de Madrid, el País Basc i València, mentre que el 10% correspon al mercat estranger i és sobretot d'origen francès, holandès i anglès.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT