PUBLICITAT

La població va notar el sisme perquè «va ser en superfície»

  • El Cenma realitza una enquesta al web per definir la intensitat
L. F .M
ESCALDES- ENGORDANY

Periodic
A dalt, mapa que indica l'epicentre del terratrèmol de diumenge passat, situat al Pallars Sobirà, publicat ahir al web del Centre d'Estudis de Neu i de Muntanya d'Andorra (Cenma). A baix a l'esquerra: Mapa d'intensitats simulades, també publicat ahir pel Cenma Foto: EL PERIÒDIC

La geòloga del Centre d'Estudis de Neu i de Muntanya d'Andorra (Cenma), Natàlia Gallego, va explicar ahir que l'epicentre del terratrèmol del passat diumenge es va situar al Pallars Sobirà, al Pic de Salòria, i la magnitud va ser de 3,1 a l'escala de Richter. Segons Gallego, la població va notar el sisme «perquè va ser superficial», cosa que «provoca que les ones arribin més» i que les persones el notin.

Pel que fa a la localització de l'epicentre, la geòloga del Cenma va explicar que l'anàlisi de l'aparell de mesura situat a La Rabassa, «que forma part de l'Institut Geològic de Catalunya ja que es necessiten un mínim de tres aparells per mesurar un sisme», va permetre situar-lo a prop del Pic de Salòria, i no al Mas d'Alins com s'havia dit inicialment.

En referència a la magnitud, de 3,1, Gallego va voler deixar clar ahir la diferència entre aquesta, és a dir, «l'energia alliberada a l'epicentre» i la intensitat, «que ens indica els efectes que produeix el sisme sobre les persones, els objectes, les construccions i el terreny», i que encara no ha estat definida. Per tal d'analitzar-la millor el Cenma està realitzant a través del SISMOweb una enquesta sísmica, «en la qual es pregunta a la gent com el va notar». La geòloga va explicar que «cada lloc hi arriba amb diferent intensitat, segons la distància del epicentre».

SENSE DANYS / Finalment, la geòloga va concloure que tenint en compte la magnitud del sisme de 3,1, aquesta mostra que «en principi no hauria d'haver causat moviments de rocs per què no ha estat prou fort»; Gallego també va dir que se'n descarten les rèpliques, ja que «això es dóna en els terratrèmols de grans magnituds».

Precisament, tal i com s'informa en el SISMOweb la principal causa dels danys ocasionats pels terratrèmols provenen de la sacsejada que aquests produeixen, que provoca la caiguda d'objectes i el col·lapse dels edificis. «Aquest col·lapse pot fer que els seus habitants quedin atrapats sota les runes i en el pitjor dels casos, moren per aixafament. La caiguda dels objectes pot causar moltes ferides fins i tot la mort si es tracta d'objectes molt pesats (mobles, llums, sostres...)». Els danys que es produeixen al terreny poden ser molt destructius si afecten zones sobre les quals hi ha les ciutats i les infraestructures necessàries per a la nostra vida (bombers, hospitals, dipòsits d'aigua i de combustible, centrals elèctriques...).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT