PUBLICITAT

El cap d'urgències diu que cal acabar amb les «guerres fratricides»

  • Gómez informa que el Govern ha prorrogat sis mesos la reestructuració i que estarà «a mitjans d'aquest any»
LAIA F. MAROT
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
INFOGRAFIA: EL PERIÒDIC

El Govern va anunciar a principis del passat mes de març que volia reestructurar el model de transport sanitari per millorar-lo i «fer-lo més econòmic», tal i com va anunciar el ministre portaveu, Jordi Cinca. Durant la Diada dels Bombers, el ministre d'Interior, Xavier Espot, va explicar que el model en el qual treballava l'Executiu consistia en retornar les competències als Bombers en el cas del transport bàsic no medicalitzat, és a dir, en aquell on no es requereix la sortida d'un metge. El servei amb ambulància medicalitzada i que requereix d'un professional titulat en medicina, el seguiria assumint el SAAS i no hi hauria canvis pel que fa al transport programat, que el seguiria gestionant la Creu Roja. Aquesta reforma, que el Govern ja volia tenir enllestida a principis d'aquets mes d'abril, sembla que s'allargarà, segons es desprèn de les declaracions del cap del servei d'urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Gómez Jiménez, qui va afirmar el dimarts passat que «hi ha hagut una prorroga de sis mesos que acaba a meitat de l'any».

Gómez va dir que des de l'Hospital «hem fet propostes de com optimitzar el servei», tot i que va voler precisar que «sempre les hem fet» i que «durant els set anys que el SAAS porta fent el transport sanitari hem estat fent millores». Segons el cap d'urgències, doncs, ara no hi ha el mateix model «que el que es va implantar el 2007»; a més, pel que fa la relació amb els Bombers «el 2010 ja van estar integrats en el transport i tenen un perfil d'activitat determinada», tot i que va admetre que «encara és pot millorar més, segur».

El cap d'urgències va afegir que «les converses estan fetes però la decisió no es nostra» i va concloure que, «evidenment el millor és que ens coordinem i que no hi hagi guerres fratricides que no beneficien a ningú».

BALANÇ 2013 / De les dades proporcionades per l'Hospital sobre els transport sanitari, se'n desprèn que la majoria de transports amb Ambulàncies convencionals (AC) i de Suport Vital Bàsic (SVB) el realitzen empreses subcontractades pel SAAS: en el cas del transport intern el 2013 va ser d'un 68'44% (4.823) i en el extern del 76'37% (585). Els Bombers van realitzar 529 transports interns (un 7'51%).

El SAAS va realitzar 1.257 transports de Suport Vital Avançat (SVA), 1.156 interns (que representen un 16'4%) i 101 externs (un 13'19%).

RESCATS MEDICALITZATS / Pel que fa als rescats amb Helicòpter, segons les dades proporcionades per l'Hospital, el Cos de Bombers en va realitzar 51 l'any passat, un 13'33% més que al 2012 (que van ser 45).

Precisament pel que fa referència als rescats, el cap d'urgències també va informar dimarts passat que tenen oberta «una línia de treball» amb el cos de Bombers «molt interessant», que consisteix la medicalització de les urgències fora l'entorn urbà.

Gómez va explicar que el SUM ja disposa de tot l'equipament per a treballar en l'entorn de muntanya, però que ara estan planificant un curs amb el Grup de Muntanya i Rescat del cos de Bombers amb l'objectiu «d'integrar sanitaris amb grup de muntanya», un servei que segons Gómez pot ser molt útil, tenint en compte que les activitats de risc a la muntanya estan creixent, com per exemple el BTT. Segons el cap d'urgències aquesta línia de treball ha estat aprovada pel SAAS «perquè col·laboréssim en espai com les pistes d'esquí, boscos, etc». Finalment, va puntualitzar que «només hi participarà un metge quan faci falta», no en tots els rescats.

El cos de Bombers, per la seva banda, va informar que «des de que el SUM va començar a participar en els rescats vam alertar que no n'hi havia prou amb tenir tots els equipaments i que calien formacions específiques de muntanya». El director adjunt dels Bombers, Jordi Farré, va explicar que fins ara els professionals sanitaris només podien participar en els rescats amb «accessos a peu pla» i sense complicacions, i que l'objectiu és que «puguin atendre una persona en situacions més complexes» i poder «garantir la seva participació dins l'equip». Per això, hauran d'assolir coneixements «mínims».

L'objectiu és «donar la màxima atenció de qualitat al pacient en el major nombre de situacions», va dir Farré, que va afegir que properament el Grup de Muntanya i el SUM faran una roda de premsa per explicar les particularitats del servei.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT