PUBLICITAT

Andorra tremola per un sisme de 3,4 graus en l'escala de Richter

  • L'epicentre s'ha localitzat al Mas d'Alins a Pal i el terratrèmol ha estat a una profunditat de dos quilòmetres
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES - ENGORDANY

A Ordino, Sant Julià, a tot el país es va sentir com tremolava la terra. Passades les 20 hores les xarxes socials bullien –especialment twitter– de missatges. El terratrèmol va ser d'una magnitud de 3,4 segons l'escala de Richter i a dos quilòmetres de profunditat, segons va informar el Centre Sismològic Euro-Mediterrani. L'epicentre va ser a Pal, concretament al Port de Cabús-Setúria, segons va informar també el cònsol de la Massana a twitter, David Baró, basant-se en les dades del Instituto Geográfico Nacional d'Espanya, que informava d'una magnitud de 3,2 i l'horari a les 20.11 hores.

Altres informacions van detallar que l'epicentre es va moure cap el sud, de Pal a Andorra la Vella i Sant Julià, cap a Os de Civís, el que explica que en aquestes poblacions es percebés amb major intensitat, com també es va fer notar a Alins i en altres localitats properes a Andorra, com a la Seu d'Urgell, on l'alcalde Albert Batalla informava als seus veïns del moviment sísmic.

Tot i que el cos de Bombers va rebre moltes trucades alertant del fenomen, no van haver d'efectuar cap sortida. En funció de les trucades rebudes, el cos va constatar que on més es va notar el terratrèmol va ser a les parròquies de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, la Massana i Encamp, informa l'ANA. Els bombers van situar l'epicentre al Mas d'Alins.

El terratrèmol, segons altres fonts, es va registrar quan passaven pocs minuts de les vuit del vespre i es va notar especialment en punts de les parròquies de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i la Massana. Segons va explicar a l'ANA la cònsol major de Sant Julià, Montserrat Gil, hi ha hagut zones de la parròquia on el tremolor s'ha notat força, però en canvi, a molt poca distància, aquest no ha estat percebut per part dels veïns. Tot i l'ensurt, la cònsol va assegurar que el comú no ha estat informat de danys en cap immoble.

Per la seva banda, la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, també ca confirmar a l'ANA que el terratrèmol es va notar a bona part de la parròquia, tot i que hi va haver alguns punts força propers on no s'hi va percebre. En aquest sentit, Ferrer va remarcar que ·en un primer moment s'ha patit per si baixaven rocs», però finalment no s'ha hagut de lamentar cap incidència.

Perillositat sísmica / Segons la SISMOweb de l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA) la perillositat sísmica d'un lloc es quantifica mitjançant la probabilitat que s'iguali o s'excedeixi un determinat valor del moviment del sòl a causa de la sismicitat de l'àrea considerada i de regions properes. Es pot expressar amb diferents paràmetres, el més conegut és la intensitat.

El càlcul més recent de la perillositat sísmica d'Andorra, segons el mateix web, s'ha fet en el marc del projecte europeu ISARD (Informació Sísmica Automàtica Regional de Danys). Un dels objectius d'aquest projecte era la unificació de la perillositat sísmica a la zona transfronterera del Pirineu. La unificació es va fer un territori de 100 km a banda i banda de la frontera francoespanyola, des de l'Atlàntic fins al Mediterrani, incloent-hi Andorra (zona compresa entre les latituds 40ºN i 44ºN, i entre les longituds 2.5ºO i 4ºE).

Com a resultat d'aquesta avaluació es van presentar mapes d'intensitat per diferents períodes de retorn. El mapa amb període de retorn de 475 anys assigna una perillositat de VII (sobre XII) a tot el Principat d'Andorra, i el mapa amb període de retorn de 1975 anys li assigna una perillositat de VIII.

Es pot dir que Andorra presenta una sismicitat moderada, el que significa que l'interval de temps que transcorre entre dos terratrèmols importants és considerable.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT