PUBLICITAT

Espot no veu necessari crear un model de policia judicial

  • El ministre constata que el cos actua sota les ordres de fiscals i batlles quan és necessari
J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns policies accedeixen a l'interior de la Batllia Foto: TONY LARA

La Constitució no recull un model concret de Policia Judicial, i es remet a un desenvolupament legislatiu posterior. La Llei qualificada del cos de Policia estableix que «d'acord amb l'article 94 de la Constitució els jutges i el Ministeri Fiscal dirigeixen l'acció de la Policia en matèria judicial segons el que estableixin les lleis. Amb aquest concepte s'emmarquen una sèrie de funcions incloses en l'àmbit de l'actuació policial que tenen com a finalitat esbrinar el delicte, descobrir el delinqüent i assegurar que es troba, sota la dependència funcional dels jutges i tribunals i del Ministeri Fiscal. Això suposa una especialitat en la funció genèrica policíaca de garantir la seguretat ciutadana i el lliure exercici dels drets i llibertats».

És per això que el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, no considera necessari crear un model específic de policia judicial, encara que alguns batlles i fiscals tenen una opinió contraria. Tanmateix, Espot ho nega, i assegura que aquest tema «s'ha parlat de forma molt lleugera amb el fiscal general».

El titular de Justícia i Interior manté que el sistema actual és correcte i funciona: «Tal i com està configurat és l'àrea de la policia criminal, que depèn d'Interior, que actuar sota les ordres de fiscal i batlles quan és necessari», argumenta el ministre, que específica que «quan hi ha una causa oberta la policia directament del batlle, amb la qual cosa el problema no es planteja actualment».

Per donar més solidesa a les seves manifestacions, Espot recorda que «en el Codi de procediment penal ni batlles ni fiscals han plantejat mai aquesta possibilitat» Segons la mateixa llei qualificada, «la Policia Judicial compleix dos grans ordres de quefers o treballs: la investigació dels delictes amb anterioritat a la intervenció de l'autoritat judicial, i la realització de les missions específiques que els batlles i tribunals o el Ministeri Fiscal li encomanin en cada cas concret conforme al que disposa el Codi de procediment penal».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT