PUBLICITAT

Martí diu que al juny hi haurà acord per les competències i transferències

  • Assegura que el Govern no es va equivocar amb el ?pla Riberaygua' i recorda que estava subjecte a canvis
CLARA GARNICA / J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí conversa amb els cònsols, després d'una reunió mantinguda Foto: TONY LARA

El cap de Govern, Toni Martí, va voler esvair ahir els dubtes que s'han pogut generar els darrers mesos entorn del debat entre els comuns i el Govern per les competències. Martí es va mostrar optimista en poder arribar a un acord abans del termini màxim fixat per les dues parts quan es van començar les reunions: «Les conclusions de les negociacions amb els comuns i el resultat de les mateixes, es faran públiques abans de final de juny», va assegurar a EL PERIÒDIC.

El cap de Govern va voler deixar clar que la voluntat de les dues parts és proposar «un document conjunt». A més, va anar més enllà, i es va mostrar confiat que també s'arribarà a un consens pel tema contigu al debat de les competències, és a dir, les transferències que l'Administració central abona anualment a les corporacions, i que es calculen en funció dels ingressos de l'Estat. De fet, i durant la reunió mantinguda ahir al matí amb els cònsols de les set corporacions, ja els va anunciar que les negociacions per les transferències s'iniciaran la setmana vinent, tant pel que fa al que afecta aquest any, com pel proper.

També en relació a les transferències, el demòcrata va «agrair el gest dels cònsols quan vaig anar a negociar amb ells la possibilitat de congelar les transferències al voltant dels 52 milions d'euros».

Cal recordar que els comuns van acceptar a finals de l'any passat congelar-se les transferències del 2014 (perdent al voltant de 10 milions d'euros), com a acció de contenció econòmica. En contrapartida, exigien arribar a un acord per les competències abans d'aquest mes de juny. Si no s'arribava, se'ls retornaria la part congelada. Però si finalment es compleixen les prediccions de Martí, no caldrà arribar a aquest extrem.

El ‘pla riberaygua' no és un error / Les negociacions entre el Govern i els comuns no van començar amb bon peu, tal i com s'ha reconegut des del sector demòcrata. A la primera reunió, el novembre passat, el ministre de Presidència, Toni Riberaygua, els va lliurar un document marc sobre el qual començar a treballar, que va enutjar els cònsols. Als mandataris comunals no els va agradar que es fixés des d'un inici el punt de partida, ni que es plantegessin reformes de calat molt elevat, que implicarien fins i tot la modificació de la Constitució, al seu parer. La seva postura era la negociació competència per competència, sobretot d'aquelles que consideraven més problemàtiques: serveis socials, manteniment de carreteres, la gestió dels boscos i recursos naturals, i temes d'urbanisme.

Aquests primers enfrontaments van posar en dubte que es pogués arribar a un acord, o que almenys s'arribés a temps abans del juny. Finalment, però, sembla que els comuns han guanyat aquesta batalla i s'està negociant tal i com volien ells. Amb tot, però, Martí va assegurar que el Govern «no es va equivocar amb el pla Riberaygua», afegint que «sempre es va dir que estava subjecte a modificacions». El mandatari va destacar que el que tenia de «valent» aquest pla «és que hi havia un projecte clar, un document que ens ha servit per obrir reflexions més enllà de les que ens pensàvem.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT