PUBLICITAT

No hi haurà acord entre el PS i l'Executiu per les competències

  • López diu que «a hores d'ara no podem votar a favor de l'IRPF»
L.F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El primer secretari del PS, Pere López, durant la roda de premsa d'ahir Foto: ANA / M.C

el cap de Govern i el primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, es van reunir el passat dimecres per parlar de la proposta de triple acord que el PS va fer a l'Executiu. Dels tres temes –fiscalitat, relacions amb Europa i competències comunals– només en tiraran endavant dos. López va anunciar que «queda descartat l'acord en les competències», ja que parteixen de premisses oposades amb el Govern: «Martí vol el consens amb els comuns i nosaltres entenem que el consens ha de ser al Consell», és a dir, «el consens ha de ser amb els partits polítics perquè es tracti d'un model a llarg termini».

Des del punt de vista del PS, el paper dels comuns s'ha de limitar a fer d'interlocutors i «aportar les informacions que se'ls li van demanar» des del ministeri de Presidència; López va subratllar que «no té sentit legislar amb les parts implicades» i va concloure que «si amb algú s'ha de pactar és amb el PS».

Dels dos restants, hi hauria un acord que a dia d'avui no està garantit, el de l'IRPF, ja que, segons López, «a hores d'ara no el podríem votar» i el Grup Parlamentari Socialdemòcrata s'hauria d'abstenir, perquè «el considerem un impost massa injust». Segons López, Martí els va transmetre dimecres la seva voluntat d'arribar al consens i que «l'IRPF sigui votat al Consell pels 28 consellers»; per la seva banda, els socialdemòcrates «volem votar positivament a un impost que només nosaltres portàvem en el programa». Així doncs, en les tres setmanes que queden per al debat «el tema ha quedat en mans» dels presidents dels grups parlamentari s de DA, Ladislau Baró, i el del PS, David Rios, per intentar negociar un acord.

Finalment, pel que fa el bloc de les relacions amb la Unió Europea, el primer secretari del PS va explicar que el cap de Govern «ha demanat un paper més actiu al PS», a través dels partit socialdemòcrates europeus. En aquest sentit, López va dir que «mantenim una lleialtat absoluta» al Govern i que creuen que «podem aportar més quan es materialitzi en línies concretes».

LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST / El primer secretari socialdemòcrata va reiterar ahir que la liquidació del Pressupost 2013 confirma que l'Executiu ha ingressat 20 milions menys del que preveia amb impostos al sector financer. López també va destacar que es va produir una «desviació molt important» en la recaptació d'impostos directes, de l'impost de societats i de l'impost sobre l'activitat econòmica, que segons ells ascendeix als 40 milions de diferència entre l'import obtingut i el pressupostat.

El primer secretari del PS va assegurar que la manca d'ingressos i els «errors legislatius» s'han vist compensats per l'augment dels ingressos de les taxes del tabac i sobre el consum, i per «la contenció de la despesa» feta pel Govern, com en «la retallada salarial dels funcionaris».

Segons López, «DA s'acontenta a no tenir suficients ingressos pressupostaris i el seu esforç d'equilibri passa per retallar fortament les despeses», des del PS, «en canvi, creiem en un model diferent, amb despesa per programes de reactivació econòmica» i sense retallades socials. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT