PUBLICITAT

Andorra, entre els països amb menys càrrega de malaltia cardíaca

  • Així ho revela el nou ?Atles Global de la Malaltia Cardiovascular'
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: TONY LARA

la càrrega de la malaltia cardiovascular (ECV, per les seves sigles en anglès) està caient als països rics, mentre que els països de mitjans i pocs ingressos estan patint augments en la seva càrrega d'ECV perquè les seves poblacions continuen adaptant-se als canvis demogràfics i de comportament, com l'increment de l'esperança de vida, la mala alimentació, el consum de tabac continuat i, en alguns casos, augmentat, i un estil de vida més sedentari. Així ho revela el nou Atles Global de la Malaltia Cardiovascular, publicat per la Federació Mundial del Cor en la seva revista Heart Global.

L'Altes utilitza una mesura anomenada Anys de vida ajustats per discapacitat (AVAD), una mesura que combina tant les morts prematures com els anys viscuts amb discapacitat, per avaluar la càrrega de les malalties cardiovasculars a cada regió i país al món i les diferències entre 1990 i 2010, segons va infromar ahir l'agència Europa Press.

Entre els 33 països d'alts ingressos analitzats en l'atles, la major pujada cap als llocs amb una menor càrrega per habitant d'ECV entre 1990 i 2010 va ser Irlanda (passant del 23 al novè), Regne Unit (del 31 al 18), Noruega (del 26 al 14) i Nova Zelanda (del 18 al 8). En un rang inferior estaven Malta (que va pujar de l'11 al 21) i Andorra (del 17 al 31), els dos països amb millores relativament més modestes en els AVAD per càpita, i Japó, que en realitat va veure un petit augment, molt probablement a causa que la seva població envelleix més ràpidament (va caure del 3 al 15).

Brunei tenia la menor càrrega de malalties cardiovasculars en AVAD per 100.000 habitants de tots els països d'alts ingressos, seguit d'Israel, Corea del Sud i Xile. Grècia va registrar la càrrega més alta per càpita, seguida d'Alemanya, Andorra i Finlàndia, mentre Estats Units va obtenir una bona tendència en termes absoluts, amb una reducció per càpita en un 33 per cent entre 1990 i 2010, però el seu rang entre els 33 països d'ingressos alts de l'Atles va canviar poc (del lloc 18 en 1990 al 19 en 2010).

PER ZONES/ A molts països de l'antiga Unió Soviètica, inclosa la pròpia Rússia, Bielorússia, Armènia i Kazakhstan, juntament amb Albània i Bangladesh, no els va ser tan bé, amb un increment de la càrrega en més d'un 30 per cent.

En altres llocs, com el nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà, l'obesitat, la mala alimentació i la pressió arterial alta han causat forts augments en la càrrega de malalties cardiovasculars, segons l'estudi.

En aquesta zona en 2010, gairebé una cambra de tots els anys de vida ajustats per discapacitat en els homes i l'11 per cent dels de les dones es van deure a malalties cardiovasculars. Kuwait va ser el pitjor país en aquesta regió des de 1990 fins a 2010, amb un augment absolut del 28 per cent. «En les grans poblacions de les regions d'Àsia del Sud i el Nord d'Àfrica i Orient Mitjà, la càrrega absoluta de les malalties cardiovasculars és elevada i amb major freqüència afecta als joves i els adults en edat de treballar», apunta Habiten.

En l'Àfrica subsahariana, les malalties cardiovasculars atribuïdes a tots els factors de risc van augmentar entre 1990 i 2010. A causa de l'alta prevalença de malalties transmissibles, trastorns materns, neonatals i nutricionals, menys de la meitat de la càrrega de malaltia en l'Àfrica subsahariana en 2010 es va deure a malalties no transmissibles, en general, i només al voltant del 7 per cent va ser per malalties cardiovasculars.

FACTORS DE RISC/ No és cap sorpresa que els factors de risc clàssics responsables de la càrrega de morbiditat global de ECV, els riscos alimentaris, la pressió arterial alta i el tabac, són els factors principals de risc a tot el món. El consum de tabac es va classificar comparativament com el factor de risc més baix d'ECV a Australasia, Europa Occidental i Amèrica del Nord, probablement a causa de les mesures de control del tabac i els canvis en les actituds socials cap al consum de tabac en les últimes dècades.

D'altra banda, en algunes de les regions més poblades del món, com l'est i el sud-est asiàtic, «la prevalença del tabac continua sent alta i fumar és el tercer factor de risc darrere dels riscos alimentaris i la pressió arterial alta», resumeixen els autors.

El consum d'alcohol es va situar com la cinquena causa principal de la càrrega de les malalties cardiovasculars a Europa de l'Est, però no va superar la cambra posada en la resta de regions. La contaminació de l'aire exterior va ocupar el quart lloc com un factor de risc per a les malalties cardiovasculars en l'Est d'Àsia i la contaminació de l'aire en les llars, en general pel foc per cuinar, va anar particularment alt com a causa de la càrrega de les malalties cardiovasculars en l'Àsia meridional i l'Àfrica subsahariana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT