PUBLICITAT

La raça bruna s'adapta al medi

  • Alcobé diu que la millora també ha augmentat la qualitat de la carn
EL PERIÒDIC+
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un home s'interessa per un dels mascles de la Fira Concurs de Mascles de la Raça Bruna d'Andorra, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Departament d'Agricultura ha constatat una millora de la raça bruna d'Andorra, gràcies a la selecció genètica que se n'ha fet els darrers anys. Així ho va manifestar ahir el director del departament, Landry Riba, en el marc de la tercera Fira Concurs de Mascles de la Raça Bruna d'Andorra, al Parc Central d'Andorra la Vella. Per la seva banda, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va destacar que aquesta millora de la raça ha propiciat també un augment de la qualitat de la carn.

En la Fira Concurs de Mascles de la Raça Bruna d'Andorra hi van prendre part una dotzena de caps de bestiar, provinents de deu explotacions del país, tal i com va informar l'ANA. Aquest any, el concurs va tenir menys participants que en edicions anteriors, bàsicament pel fet que es va decidir anul·lar una categoria, la de vedells, ja que hi havia pocs exemplars i eren molt diferents. Aquest fet, segons va explicar Landry Riba, feia força difícil la feina del jurat. Sí que es va poder fer, en canvi, el concurs de les categories d'anolls i braus, així com la tradicional subhasta de tres exemplars de raça bruna.

En el marc d'aquest certamen, Riba va constatar una millora en els animals que s'han presentat al concurs «i una consolidació dels criteris de selecció que busquem», a diferència d'anys anteriors, en què hi havia animals que encara tenien mancances. La selecció que es fa, va afegir Riba, «va enfocada a obtenir uns animals que es puguin moure de forma natural en el medi en què estem». D'aquesta manera, «les femelles es cobreixen de forma natural, la majoria de parts ja no són assistits, els animals es poden estar a la muntanya des de principi d'estiu fins a finals de temporada, etc.».

L'objectiu d'aquesta feina de selecció, va explicar Riba, és precisament trobar l'equilibri entre la bona carn i el fet de tenir un animal plenament adaptat al medi. Aquest fet, va manifestar, permet una disminució dels costos d'explotació, ja que hi ha menys intervenció dels veterinaris, i permet «un ús òptim del territori».

Per la seva banda, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va lloar el fet que es faci «una selecció genètica interessant dels toros reproductors». Alcobé va insistir que la millora de la raça i el fet que s'estigui aconseguint aquesta adaptació al medi també es veu reflectit en la qualitat de la carn que, de fet, ja compta amb el segell d'Identificació Geogràfica Protegida (IGP).

El ministre va assegurar que tant el turista com el consumidor andorrà saben que aquesta carn és un producte natural i de qualitat, i ha constatat que cada cop hi ha més iniciatives privades en l'àmbit de la restauració que aposten per aquest producte. Un fet, va afegir Alcobé, que està ajudant a desestacionalitzar tant l'oferta com la demanda. El ministre va concretar que actualment el nombre de caps de bestiar d'aquesta raça bruna d'Andorra se situa a l'entorn dels 1.500.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT