PUBLICITAT

Forné proposa explotar impostos indirectes abans de l'IRPF

  • És partidari de fer pagar als turistes pel túnel de Sant Julià
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Forné al seu despatx professional, el 21 de febrer passat. Foto: TONY LARA

L'excap de Govern, Marc Forné, creu que abans d'implantar l'IRPF caldria esgotar totes les possibilitats dels impostos indirectes. Així ho va manifestar ahir en una entrevista al programa Ara i Aquí de RNA en què va explicar que està d'acord amb l'IRPF tot i que pensa que els impostos indirectes són més justos.

Forné creu que s'està parlant de la implantació d'un IRPF quan encara no s'ha esgotat el model d'impostos indirectes. En aquest sentit, va posar algun exemple com el de les comunicacions, un camp en què creu que encara s'han d'acabar infraestructures com el del vial de Sant Julià «que només costa 25 milions d'euros» i que podria permetre la instal·lació d'una vinyeta per cobrar als que vulguin utilitzar el túnel, tal com es fa en altres països com Suïssa.

L'excap de Govern va afirmar que està d'acord amb l'IRPF però es va preguntar «per què no ens atrevim a fer el que fan a Espanya un dissabte a la nit» en referència a l'acord entre majoria i oposició per canviar la Constitució. Forné s'hi va mostrar partidari de canviar la Constitució per posar un límit a la pressió fiscal o a l'endeutament, que aportaria més seguretat.

Pel que fa a l'intercanvi d'informació fiscal, Forné s'hi va mostrar clar i va dir que no se'l creu i que «Europa fa el que vol». A més, va assenyalar que els dipòsits que hi ha en bancs andorrans són «ridículs» comparats amb els que es poden trobar a Madrid o Londres i va lamentar que Andorra sembla «el dolent de la pel·lícula quan som els més bons». Forné va remarcar que els bancs ja s'estan preparant per a aquesta situació però creu que agrairien que la Constitució aportés el sostre màxim d'endeutament i prohibís que les persones que visquin a Andorra tinguin afectats tots els seus béns a l'estranger per l'impost andorrà.

Pel que fa a la llei del joc, Forné va recordar que el ministre Antoni Riberaygua fa dos anys que hi treballa i es va mostrar escèptic sobre el fet que es pugui aprovar per l'oposició del propi grup demòcrata.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT