PUBLICITAT

La classificació del tabac confirma que la collita no ha estat gens bona

  • La meteorologia ha estat «criminal» per al seu bon creixement
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns treballadors carreguen tabac en una camioneta, ahir a la Borda Mateu Foto: TONY LARA

La collita de tabac d'aquest any ha estat força pitjor que la de l'any passat. Així ho han constatat els classificadors de tabac que aquests dies treballen a la Borda Mateu de Santa Coloma. Les tasques van començar dilluns i s'allargaran entre deu i 15 dies, però a hores d'ara ja confirmen que l'estat del tabac serà força pitjor que el de l'any passat. El mal temps de la primavera i les pedregades de l'estiu han malmès moltes fulles.

Dilluns van començar les tasques de classificació del tabac i, com de costum, es va iniciar per les plantes cultivades a Sant Julià de Lòria. La parròquia del sud és la principal productora del país i, de fet, fins ahir no van acabar les tasques de catalogació del seu tabac. Un cop analitzat el producte lauredià i en vista de l'estat de les plantacions de les altres parròquies, el catalogador Antoni Servat va manifestat que la collita d'aquest any ha estat «molt pitjor que la de l'any passat». La meteorologia, va afegir, «ha estat criminal, sobretot a la primavera, que és quan es planta el tabac i comença a créixer. Com que va fer una primavera molt humida i freda, l'agricultura es va veure molt perjudicada». Tot això, acompanyat d'unes pedregades força importants durant l'estiu, van malmetre molt les plantacions.

Vuit categories / En total, els catalogadors divideixen el tabac en vuit categories. La primera, la segona i la tercera són les millors i, després, ja hi ha el tabac pedregat. Aquest es cataloga en funció del grau d'incidència de la pedra sobre la fulla, és a dir, si va del 10 al 30%, del 40 al 60% o del 60 al 90%. Servat va explicar que ha pedregat sobre pràcticament totes les plantacions, tot i que «això de la pedra varia molt, perquè potser en una banda de riu t'hi pedrega i a l'altra, no». Salvat va afegir que «de moment hem trobat de tot». En aquest sentit, a Sant Julià «hi han hagut molts 70%, però també hi ha hagut molts agricultors que s'han salvat i han tingut moltes primeres».

Les tasques de catalogació s'allargaran encara uns deu dies més, i en cada jornada s'analitzaran uns 25.000 quilograms de tabac. A la Borda Mateu s'hi agrupa el tabac dels prop de 400 productors andorrans, de manera que el procés s'agilitza força. Els farcells que són aptes es van carregant en camions, que els traslladen fins a la regió de Bordeus, «on li fan una fermentació especial, l'espalillen amb estrips grossos de tabac i l'envien directament cap als Estats Units, a la regió de Kentucky». Així doncs, Servat explica que la totalitat del producte andorrà és enviat als Estats Units, on es converteix en tabac de mastegar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT