PUBLICITAT

Urgències vol derivar un 20% dels pacients a l'atenció primària

  • L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell està provant una nova versió del sistema de triatge (MAT)
  • La nova pantalla informativa «és un impuls positiu per als professionals per intentar ser més àgils»
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cap del servei d'urgències i SUM, Josep Gómez, mostra la nova pantalla informativa del servei d'urgències. Foto: ANA / M.C

Un 20% dels pacients que atén el servei d'urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell podrien ser atesos per centres d'atenció primària. El cap del servei, Josep Gómez, va explicar ahir que quan el servei es col·lapsa, com passa durant els mesos de la temporada d'esquí, «són els pacients amb menys urgència els qui ho paguen». Amb l'objectiu d'evitar doncs aquets col·lapses i millorar l'atenció als pacients, el treball dels diversos professionals i la seguretat dels usuaris, l'Hospital ha dut a terme una remodelació tant del sistema de triatge (MAT) com de les instal·lacions del servei.

Pel que fa a la primera, consisteix en una nova versió del conegut sistema de triatge andorrà a urgències (MAT), amb l'objectiu d'incentivar «la derivació inversa» dels pacients menys greus als centres d'atenció primària; Gómez va explicar que des del desembre passat ja està implantada la nova versió al servei d'urgències de l'Hospital, que consisteix en identificar la «complexitat del pacient» i analitzar si és necessari que sigui atés a urgències o se'l pot atendre des de l'atenció primària: «Tenim molt clar, gràcies al sistema de triatge, quin és el grau d'urgència dels pacients, és a dir, quins s'han d'atendre primer perquè no corri perill la seva salut; ara, la nova versió ens permet dir els requeriments dels pacients a nivell de proves complementaries, a nivell de temps d'estada al servei d'urgències, etc., i veure si realment un pacient determinat està adequadament al servei urgències o podria haver estat visitat en un servei d'atenció primària».

DERIVACIÓ INVERSA / L'objectiu d'aquesta millora del triatge és doncs poder saber quins pacients són derivables a l'atenció primària i poder fer l'anomenada «derivació inversa»; tenint en compte les particularitats del servei, «tenim moltes urgències de traumatologia que no són derivables, com també gent gran, que encara que la patologia no sigui molt complexa, pel fet que no tenen autonomia, no són fàcilment derivables», així doncs, segons Gómez «ens quedaríem al voltant d'un 20%, un 25% a tot estirar, dels pacients que podríem derivar. I encara més si hi incloem els nens, perquè n'hi ha un alt grau de baixa complexitat».

De moment la nova versió de triatge permet doncs, saber si són derivables o no, però, tal i com va reconèixer Gómez, la derivació encara no es possible al país ja que els centres d'Atenció Primària no estan preparats per donar aquest servei d'urgència. Gómez va dir que «hi ha algunes idees de cara a organitzar-nos amb l'atenció primària per aquesta derivació inversa» però que a Catalunya «ja hi ha llocs que ho fan». El cap del servei va afegir que hi ha una dinàmica de reestructuració sanitària i «alguna cosa s'està fent». Aplicar-ho a Andorra «depèn de la voluntat de posar-se d'acord i veure com s'han d'organitzar els centres d'atenció primària amb el serveis d'urgències de l'hospital, el qual ha de poder dir als pacients que en tal centre l'atendran o que si es vol quedar a urgències, quin serà el temps d'espera».

REDISTRIBUCIÓ DE L'ESPAI / A la zona central del servei d'urgències de l'hopital –ja no existeix l'espai «obert» i «exposat» on es barrejaven metges i infermeres treballant i pacients i familiars que arribaven a urgències. Gómez va explicar ahir la redistribució de la zona, en la qual s'ha creat un despatx tancat per als metges i un taulell per a les infermeres. Per altra banda, també «s'han millorat els sistemes de seguretat amb càmeres per poder controlar els pacients» i el «sistema de visualització perquè els professionals sàpiguen com es troba el servei en tot moment»; aquets últim s'ha fet col·locant unes pantalles a l'àrea central que informen sobre l'estat del pacient (respectant la seva confidencialitat a través de números identificació), sobre com està la sala d'espera, l'àrea de tractament, la de pediatria, etc. Segons Gómez, a més, aquestes pantalles informatives tindran «un impuls positiu sobre els professionals per intentar ser més àgils».

El cap d'urgències també va anunciar ahir que en una segona fase es preveu instal·lar pantalles a la sala d'espera i crear un sistema d'informació per als familiars o acompanyants dels pacients, perquè aquests puguin conèixer «a través d'una vessant d'usuari, la situació en que es troben els familiars». Aquesta segona fase podria estar a punt abans del proper hivern. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT