PUBLICITAT

El Govern tanca el 2013 amb un dèficit de 23,5 milions d'euros

  • El ministre Cinca remarca que és tracta de la xifra més baixa dels últims deu anys
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances presenta la liquidació pressupostària de l'any passat, ahir Foto: TONY LARA

El Govern va presentar ahir l'execució pressupostària de l'exercici 2013, de la qual es desprèn que es va tancar amb un dèficit de caixa de 23,5 milions d'euros, la xifra més baixa dels últims deu anys, tal com va destacar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. Si es tenen en compte els 40 milions d'ingressos extraordinaris provinents d'Andorra Telecom, el resultat és de 15,7 milions d'euros de superàvit, amb uns ingressos globals de 392 milions d'euros i unes despeses de 376,4 milions. Pel que fa als ingressos, el desviament més important respecte a l'import pressupostat s'ha produït en la recaptació per IS i IAE, pels quals només s'han ingressat 17,1 milions d'euros, ja que no es va preveure el nivell de deduccions i devolucions que s'ha donat. La liquidació en concepte del nou IGI ha ascendit a 95,4 milions d'euros, mentre que la principal font d'ingressos continuen sent les taxes al consum i els impostos especials, pels quals s'ha recaptat 158 milions. En l'apartat de despeses, destaca la reducció del capítol d'inversions pel fet d'haver acabat el pagament de les grans obres viàries, l'estabilitat en les despeses de personal, i l'augment de les transferències de capital –per l'increment de l'import destinat als comuns– i de les transferències corrents, principalment per la partida destinada al dèficit de la branca general de la CASS, que passa de 22 a 29 milions d'euros.

Cinca va valorar positivament l'execució pressupostària del 2013, destacant que es tracta del millor resultat dels últims deu anys, amb un dèficit de gestió de 444.000 euros i un dèficit de caixa de 23 milions d'euros, mentre que si es comptabilitzen els ingressos extres provinents d'Andorra Telecom, l'exercici s'ha tancat amb superàvit. Però malgrat que s'està tendint a l'equilibri pressupostari, Cinca va reconèixer que cal mantenir el rigor, continuar amb la consolidació fiscal i seguir fent esforços perquè el nivell d'endeutament no augmenti. A 31 de desembre del 2013 l'endeutament se situava en 868,3 milions d'euros, mentre que a 31 de desembre del 2012 es trobava en 852 milions.

Durant el 2013 s'han ingressat un total de 392,1 milions d'euros, un 6,5% més que el 2012, tot i que si es descompten els 40 milions d'euros d'Andorra Telecom la xifra es troba per sota dels 368 milions del 2012. El ministre veu positiva la consolidació que estan fent els nous impostos, tot i que la recaptació ha estat molt condicionada pels efectes de les devolucions i les deduccions en el cas de l'Impost de Societats (IS) i l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), i també per l'efecte dels estocs en el cas de l'Impost General Indirecte (IGI). Així, pel que fa a l'IS i l'IAE, es van pressupostar 57,6 milions d'euros i l'ingrés net ha estat de només 17,1 milions d'euros, informa l'ANA.

Deduccions / El ministre va indicar que això s'explica perquè s'han de retornar 6,7 milions del pagament a compte fet el 2012, i els empresaris s'han deduït els impostos comunals i les creacions de nous llocs de treball i de noves inversions. En total, la quantitat deduïble ascendeix a 20,7 milions d'euros, dels quals 10,3 han tingut impacte en l'exercici del 2013 i la resta es descomptaran en els dos propers exercicis. Cinca va admetre que no s'esperaven aquest nivell de deducció, però que cal fer una lectura positiva perquè això ha contribuït a la creació de nous llocs de treball. No obstant, considera que aquestes deduccions no poden perdurar en el temps i que caldrà replantejar-les.

D'altra banda, s'ha ingressat un 16% més que el 2012 en concepte d'Impost de la Renda dels No Residents (IRNR), arribant a 14,3 milions d'euros. Això, segons el ministre, posa de manifest que hi ha 200 milions d'euros d'activitat al país que la vénen a fer empreses de fora, «cosa que mereix una reflexió sobre si tindríem capacitat per tal que aquestes activitats es poguessin generar al país».

Pel que fa al nou impost de l'IGI, es van pressupostar 92,4 milions d'euros i finalment la liquidació ha estat superior, de 95,4 milions d'euros. Aquest impost també ha estat condicionat per l'efecte de les devolucions, que han ascendit a 13 milions d'euros, i l'efecte de les deduccions dels estocs, que han restat 8,2 milions d'euros. D'altra banda, s'han recaptat 3,1 milions d'euros en concepte d'ITP, un 53% menys que el 2012 perquè una part de les transmissions ara tributen per IGI. Tot i això, Cinca va assegurar que l'activitat immobiliària no ha caigut sinó que hi ha hagut un lleuger increment respecte l'any anterior. Però la principal font d'ingressos de l'Estat prové de les taxes al consum i dels impostos especials, dels quals s'han recaptat 157,9 milions d'euros, un 6,8% més que el 2012.

Les despeses es redueixen un 17,25% / Del total de 376,4 milions d'euros de despeses, destaca la reducció d'un 73% del capítol d'inversions, ja que l'any 2012 es van acabar de pagar les grans obres del túnel de les Dos Valires i la desviació de Sant Julià de Lòria, i la disminució d'un 18,6% de les despeses financeres pel bon comportament de l'Euríbor.

En canvi, la despesa corrent ha augmentat un 4%, les despeses de personal s'han mantingut, i les transferències corrents i de capital han pujat un 13,2 i un 19,6% respectivament. Cinca va assenyalar que l'augment en les transferències corrents s'explica perquè l'import destinat al dèficit de la CASS ha passat de 22 a 28 milions d'euros, per l'augment en 2,2 milions del pressupost d'Andorra Turisme, i pel fet d'haver hagut de destinar 2,8 milions d'euros més al Consell General, perquè l'any 2012 l'organisme va fer servir el seu romanent. Cinca també va indicar que la despesa en polítiques socials ha augmentat un 9,5%, sobretot perquè s'han destinat més diners a les pensions de solidaritat, a les ajudes d'inserció laboral i a les ajudes a famílies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT