PUBLICITAT

L'Agència Tributària serà una realitat en un període màxim de dos anys i mig

  • Cinca descarta «set petits departaments» que siguin dels comuns
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bartumeu ?d'esquena? segueix les explicacions del ministre, ahir Foto: TONY LARA

L'Agència Tributària i de Fronteres es posarà en marxa en un termini d'entre 24 i 36 mesos. Així ho va donar a conèixer ahir el membre de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, Daniel Armengol, durant la compareixença que va fer a la tarda el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, davant la mateixa comissió. El ministre, acompanyat del director general del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va comparèixer per tal de presentar el programa anual d'actuació d'aquest departament.

Tal comes va donar a conèixer en el marc d'aquesta compareixença, el calendari preveu que l'Agència Tributària i de Fronteres sigui una realitat en un termini màxim de 36 mesos. Més enllà d'aquest fet, Cinca va insistir que la voluntat del Govern és que aquesta agència gestioni tant els impostos i tributs que emanen de l'Estat com els dels comuns. Cinca va admetre que caldran canvis legals i deixar passar el temps, però que l'ambició del Govern és aquesta. En aquest sentit, va manifestar que «Andorra és molt petita i no té cap sentit tenir un Departament de Tributs de l'Administració central i set petits Departaments de Tributs a cadascun dels comuns».

Cinca va afegir que «la naturalesa de la feina a fer de cadascun d'aquests departaments és la mateixa, i seria un guany evident en eficiència poder-los unificar». Tot i això, però, va matisar que «no té res a veure amb la independència que tingui cada institució a l'hora de gestionar els seus impostos». En aquest sentit, va deixar clar que l'agència recaptaria en nom de totes les institucions del Principat i després «repartiria a cadascú el que li toca».

Agència amb autonomia / Per fer això, però, caldria crear «una agència amb molta més autonomia», és a dir, que no fos un departament del Govern. Si no fos així, Cinca admet que els comuns podrien tenir recels pel fet que fos el Govern qui gestionés els seus impostos.

D'altra banda, durant la compareixença, Cinca va fer èmfasi en la necessitat de potenciar, cada cop més, l'ús de les eines telemàtiques per tal de liquidar impostos i tributs. va assegurar que el percentatge de declaracions d'IGI fetes electrònicament és força significatiu i se situa per sobre del 30%. Tot i això, va afegir que «cal anar a més», ja que «tot el que aconseguim desviar cap al format electrònic són menys recursos que haurem de destinar cap a l'agència». L'objectiu, precisament, és el de no créixer en personal, excepte en casos molt puntuals. En aquest sentit, el fet de canalitzar la liquidació de l'IRPF a través de la CASS i les rendes de l'estalvi a través de les mateixes entitats bancàries, pot ajudar força a no recarregar de feina aquesta agència. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT