PUBLICITAT

Baró considera possible trobar-li una altra façana a Corto Maltés

  • Diu que l'únic 'problema' era la ubicació a la zona infantil de la parròquia
A. L.
LA MASSANA

Periodic
Operaris enllestint el Corto Maltés del Camí de les Escoles, a l'octubre Foto: COMÚ DE LA MASSANA

Feia dies que la pregunta planava sobre l'afer Corto Maltés. De fet, des que el comú va fer públic divendres que havia tirat pel dret i esborrat la façana del Camí de les Escoles on des de l'octubre regnava el personatge d'Hugo Pratt –un dels mites del còmic del segle XX, tot sigui dit, al costat d'Astérix i Tintín. ¿Quantes queixes va rebre el comú per decidir-se a fer un pas com aquest, que liquidava expeditivament un projecte que va costar 4.500 euros? El cònsol de la Massana, David Baró, ho va aclarir ahir... a mitges: sosté que els dies següents a la inauguració de la façana, a principis d'octubre, va començar a rebre les queixes espontànies de veïns que li manifestaven el malestar no pel personatge de Corto Maltés, sinó per la seva ubicació, diu el cònsol, en la zona on es concentren l'escola bressol, el parc infantil i les escoles de la parròquia: «Des d'aleshores ha sigut un degoteig constant amb queixes dirigides no només a mi sinó també a d'altres membres de l'equip comunal». Es resisteix a posar-hi xifres però sosté que van ser «desenes» els ciutadans que no veien de bons ulls l'emplaçament triat: «Hem de tenir en compte que els nens de l'escola bressol, per exemple, el primer que veien quan miraven pels vidres era la façana amb Corto Maltés. Vist el malestar que generava, potser no era el lloc idoni».

¿Significa això que hi pot haver a la parròquia altres ubicacions que sí que siguin adequades per a un personatge que llu cigarreta i arracada marinera, i que gasta una desafiant mirada en blanc i negre? Això és el que sosté Baró, que insisteix que el comú continuarà donant suport tant a l'Associació del Còmic –d'on va sortir el projecte de les Façanes de Còmic. El cònsol va qualificar la iniciativa de «molt interessant» i va deixar clar que l'incident no implica la cancel·lació del projecte: «La intenció no era dir ‘Prou façanes'. De fet, no tenim cap problema ni amb les façanes ni amb Corto Maltés; al contrari. El problema era exclusivament l'espai, així que se li pot trobar una altra ubicació. Sempre, això sí, que l'ARCA ho plantegi, perquè el comú no pot suplantar l'associació». L'argument de Baró parteix del fet que l'ARCA conserva –diu– els drets sobre la il·lustració litigiosa, i que per tant només caldria trobar-li un veïnat menys suspicaç. O sense nens, és clar. Una altra cosa serà convèncer de nou els patrocinadors privats perquè hi aportin la genys menyspreable xifra de 2.500 euros, que és la quantitat amb què Reunió de Papaia va esponsoritzar la primera façana. En qualsevol cas, deia ahir el còsol, tot hauria sigut més fàcil si en lloc d'estar pintada a la façana la il·lustració s'hagués penjat en una lona: «L'haguéssim despenjat i l'hauríem traslladat a un altre emplaçament».

Com recordarà el lector, l'esborrat de la façana va aixecar una polseguera considerable. El gremi dels il·lustradors feia pública dilluns la seva indignació amb unes paraules duríssimes –«Ridícul, absurd i hipòcrita»– i carregava contra una decisió que permet un grup de ciutadans –els autors del «degoteig» de queixes– imposin la seva voluntat al conjunt de la societat, i plantejava un dilema de difícil solució: si Corto Maltés constitueix un mal exemple per als nens de la parròquia –Ja saben: el cigarret, l'arracada– ¿seria gaire més exemplar un personatge com Astèrix, que es passa tots els seus àlbums repartint estopa entre els pobres romans? ¿O Tintín, racista segons algunes ànimes belles per l'àlbum Tintín al Congo? Tenint en compte que, diu Baró, la façana del Camí de les Escoles queda lliure per a un nou personatge, el comú farà bé a buscar-ne un que no ofengui cap sensibilitat. Però cap. Se li ha girat feina...



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT