PUBLICITAT

Pantebre destaca la moderació de la caiguda de l'economia durant el 2010 i demana competitivitat

  • Bartumeu diu que la sortida de la crisi no vindrà de les retallades de la despesa pública
  • L'oposició troba a faltar l'anunci d'accions concretes contra la crisi per part del Govern
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


14092010_pantebre
Bartumeu i Pantebre al Centre de Congressos durant la presentació de l'informe de la Cambra, aquest matí. Foto: TONY LARA
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, ha destacat que el 2009 passarà a la història com "l'exercici amb pitjors resultats des de la Segona Guerra Mundial" perquè no hi va haver cap sector que esmorteís la davallada, tot i que durant el primer semestre del 2010 s'observa una moderació del ritme de caiguda dels principals indicadors econòmics. Durant la presentació de l'Informe Econòmic 2009, Pantebre ha indicat que entre les principals accions que el país necessita, "el cor de les preocupacions de la Cambra" és la importància de potenciar la competitivitat dels empresaris. També ha demanat mesures per fer front a l'endeutament de l'administració, i la reforma del "model social insostenible de la CASS", una afirmació que el cap de Govern ha qualificat de "gratuïta i alarmista".
L'informe econòmic de la Cambra de Comerç mostra un any més la complicada situació per la que passa l'economia andorrana, no només per la conjuntura internacional, sinó també pels problemes estructurals que arrossega el país i que segons el president de l'organisme, s'han agreujat perquè la forta dependència que té Andorra amb els països veïns els ha amagat.

Marc Pantebre ha posat de manifest que la situació es va agreujar durant el 2009, i que segons les estimacions de la Cambra, el PIB andorrà hauria baixat un 6%, ja que per primer cop tots indicadors econòmics són negatius, i cap d'ells ha esmorteït la recessió. Algunes xifres a destacar són la disminució d'un 13% de les importacions, d'un 4% del nombre de turistes, o la reducció per primer cop de les despeses de funcionament de l'administració en un 1%.

Durant la presentació de l'informe també s'ha posat de relleu que durant el 2009 l'ocupació hotelera va ser d'un 41,6%, 3,2 punts menys que el 2008 i 10 punts menys que el 2006.
Bartumeu ha criticat algunes de les accions que ha proposat la Cambra de Comerç per sortir de la recessió econòmica qualificant-les de poc sostenibles. En primer lloc, ha indicat que no se sortirà de la crisi amb retallades de la despesa pública, ja que encara és pitjor el nivell d'endeutament privat. També ha qualificat de gratuïta l'afirmació que ha fet Pantebre en dir que el model de la seguretat social és insostenible. Bartumeu, que ha destacat el paper de la reforma fiscal per aconseguir l'equilibri pressupostari, s'ha mostrat convençut que "tots plegats sabrem trobar els camins d'entesa en les qüestions essencials".
Mentrestant, els presidents dels grups parlamentaris reformista i d'Andorra pel Canvi han lamentat que Jaume Bartumeu no hagi anunciat mesures concretes per fer front a la crisi en el marc de la presentació de l'Informe Econòmic 2009 per part de la Cambra de Comerç. Eusebi Nomen ha afegit que Bartumeu "només s'ha basat en l'increment de la pressió fiscal i no ha presentat cap mesura de reactivació econòmica". De la seva banda, Joan Gabriel ha dit que ha trobat a faltar una senzilla declaració, "la renúncia a un decret que no vol ningú". Gabriel ha dit que "fins que el cap de Govern no digui això, el seu discurs no s'aguanta per enlloc i no és creïble". El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, ha indicat que entre les propostes fetes per Marc Pantebre hi ha petites contradiccions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT