PUBLICITAT

Kedadouche demana respecte als estrangers

  • De la seva missió destaca la feina feta en la promoció cultural
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'ambaixador de França a Andorra, Zaïr Kedadouche, fent el parlament de comiat, ahir Foto: tony lara

L'ambaixador de França a Andorra, Zaïr Kedadouche, que deixarà el càrrec a finals de mes, es va acomiadar ahir amb una recepció a l'Ambaixada demanant respecte pels estrangers, pels discapacitats, i per les persones de qualsevol orientació sexual, color de pell o religió. En el balanç dels dos anys de missió, Kedadouche va valorar molt positivament els convenis signats entre Andorra i l'Estat francès com ara el d'Educació, el Conveni de no doble imposició o els acords en matèria policial. També va insistir en els esforços per potenciar la cultura francesa a Andorra, i el bon ritme de les negociacions per tal que el Principat es posicioni dins la Unió Europea. A més, va considerar que tot i que és un país petit, Andorra té uns grans valors, entre els que va destacar la humilitat, el diàleg i l'obertura. Kedadouche retornarà a la Inspecció general del Ministeri d'Educació francès i va desitjar que el seu successor sigui una persona jove, tal vegada una dona, que pugui adaptar-se a un país «complicat» per les seves «especificitats permanents», va informar l'ANA. Kedadouche, es va acomiadar de la societat andorrana amb una recepció a l'Ambaixada Francesa en què va voler condemnar l'estigmatització envers els altres, fent referència implícita al seu origen algerià i al fet que denunciés ser discriminat per aquest fet. I va assegurar que la grandesa d'una nació és saber acollir els altres, encara que siguin estrangers, d'orientació sexual diferent, o d'altres races o religions, perquè considera que encara hi ha massa països on l'homosexualitat està reprimida com un crim, on les dones són tractades amb inferioritat o on la religió és motiu d'exclusió. I va defensar que Andorra «és un país obert al món, que pot donar lliçons d'acollida als altres països». I va apreciar «el sentit de diàleg dels andorrans, la seva humilitat i la seva valentia».

Kedadouche va explicar que marxa d'Andorra perquè el seu desig és retornar a l'Educació Nacional, i que desconeix qui serà el seu substitut. Però va matisar que ser ambaixador «ha estat un bon regal en la meva trajectòria perquè no compta la mida del país sinó el treball que hi fas». L'acte de comiat va comptar amb una vuitantena de persones, en representació de les institucions i els sectors econòmics i culturals del país. El síndic general, Vicenç Mateu, va destacar «la intensitat amb què ha treballat l'ambaixador per millorar les relacions entre ambdós països, l'esforç per potenciar la presència cultural francesa i l'augment de joves que fan estudis universitaris a França, cosa que ha permès retornar a un cert equilibri».

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va voler destacar el fet històric que l'ambaixador hagi celebrat, per primera vegada al país, un matrimoni homosexual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT