PUBLICITAT

El Govern posa als bancs un topall màxim de les deduccions de l'IGI

  • Xifra el límit en el 10% del repercutit, que al 2013 va arribar fins als 25,8 milions d'euros
  • L'Executiu assegura que l'any passat es van recaptar entre 4,5 i 5,5 milions menys del previst
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca pensatiu, ahir durant la compareixença posterior al Consell de Ministres Foto: ÀLEX LARA

Finalment, i després de mesos anunciant-ho –amb una proposició de llei del Grup Parlamentari Socialdemòcrata pel mig–, el Govern va aprovar ahir la modificació de la Llei de l'Impost General Indirecte (IGI). Una modificació que afecta diversos aspectes els quals «requerien ser ajustats», tal i com va reconèixer el ministre portaveu, Jordi Cinca, com poden ser les pistes d'esquí, els comuns i l'ITP, els petits empresaris, el sector de l'art i la numismàtica, el dels professors particulars o els farmacèutics. Però on la reforma tindrà més incidència, almenys a nivell econòmic, és en el sector bancari. Després que el propi Govern i també el PS denunciés que s'estava recaptant menys del previst inicialment, s'ha volgut posar fre a aquesta situació establint un màxim en les deduccions de l'IGI suportat dels bancs. Aquest topall s'estableix en l'equivalent al 10% de les quotes repercutides.

La mesura preveu que els ingressos per l'IGI dels bancs s'aproximi al que en un inici es va preveure. Aquestes previsions parlaven d'una forquilla d'entre 24 i 26 milions d'IGI repercutit i d'entre dos i tres de suportat. Finalment, va explicar Cinca, al 2013 el repercutit ha sumat 25,8 milions d'euros (fins aquí bé), però el suportat ha pujat fins als 8,8 milions. Per tant, «l'ingrés net va ser de 16,5 milions», va explicar Cinca, lluny de les previsions entre els 21 i els 22 milions d'euros. Les modificacions a la llei de l'IGI anunciades ahir establiran aquest màxim del 10% de l'IGI repercutit, que l'any passat equivaldria a 2,5 milions d'euros. I no els 8,8 milions que finalment s'han deduït els bancs.

Més IGI suportat del permès / Els canvis a la llei entraran en vigor el juliol d'aquest any, de manera que no hi ha cap caràcter retroactiu que pugui afectar les declaracions dels bancs fetes el 2013. Malgrat tot, el Govern ja ha iniciat «processos de comprovació en les liquidacions de totes les entitats». Cinca va assegurar que el «desajust» s'ha donat en l'IGI suportat, perquè «entenem que algunes entitats bancàries han deduït més IGI del que podien». I, ¿per què?. Perquè s'han deduït activitats per les que no estan subjectes, va assegurar Cinca, que va reconèixer que la frontera amb l'activitat pròpia és difícil de concretar en el cas del sector bancari.

No ha estat aquest, però, l'únic motiu que ha «distorsionat» la xifra final de l'IGI suportat. El Govern també s'ha trobat amb la problemàtica que algunes de les activitats que generen comissió no s'apliquen fins final d'any, i també amb l'elevat IGI que es genera fruit de les adquisicions dels bancs de béns immobles per liquidar operacions de crèdit.

En qualsevol cas, Cinca va voler deixar clar que no poden definir, almenys a dia d'avui, si les massa elevades deduccions d'IGI corresponen només a una entitat o és una situació que durant l'any passat s'ha donat a tots els bancs.

La modificació de la llei feta pública ahir implica de retruc el criteri desfavorable del Govern a la proposició de llei del Grup Parlamentari Socialdemòcrata. Tal i com va exposar el ministre portaveu, la fórmula implica una doble imposició amb l'impost sobre societats, va en contra del principi de neutralitat de l'impost general indirecte i suposaria un augment dels preus dels serveis bancaris i financers que hauria d'assumir el consumidor final.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT