PUBLICITAT

11 denúncies per extorsió sexual al Principat a través de la xarxa

  • Els xantatgistes propicien una «ciber relació sexual», la graven i demanen diners a canvi de no publicar les imatges
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un home connectat a Internet Foto: EL PERIÒDIC

La Policia ha rebut 11 denúncies vinculades a la privacitat sexual, per extorsions realitzades a través de les xarxes socials.

Segons van explicar des del mateix cos, la tipologia d'extorsió que han patit els denunciants és la següent: una noia o noi contacta amb ells a través de xarxes socials, blogs o un altre mitjà de comunicació electrònica – normalament a través de la xarxa Facebook– , i provoquen que la conversa acabi derivant en temes sexuals. Aprofitant l'ús de les webcams, el noi/a mostra a la part afectada (en aquell moment encara no ho sap) imatges de contingut sexual, fent que aquest interactuï i participi amb ell/a i doncs es produeixi el que es pot considerar una «ciber relació sexual» provocant que s'intercanvií imatges entre ambdues parts. Tot i que en un primer moment «l'afectat es troba satisfet amb l'intercanvi realitzat i satisfet per la seva fita», segons explica la Policia, «la sorpresa arriba quan l'altra part li ensenya que ha enregistrat les seves imatges de caire sexual i li demana d'efectuar un pagament, cas contrari, difondrà les seves imatges als seus contactes». Normalment, els xantatgistes per aconseguir espantar les seves víctimes, acostumen a enviar-los el vídeo penjat al Youtube (tot i que inicialment privatitzat), per certificar l'existència de l'enregistrament, «i sol·licitar el pagament per algun dels mitjans poc rastrejables a països llunyans».

L'import sol·licitat acostuma a ser de petites quantitats, d'entre 100 i 150 euros; en aquest sentit, la Policia va alertar que al tractar-se «d'imports assumibles», generalment «provoca al perjudicat la voluntat d'efectuar el pagament i no enfrontar-se a la vergonya que podria provocar la publicació de les imatges captades als seus contactes o persones conegudes», a les quals el xantatgista hauria accedit a través de les mateixes xarxes socials que ha fet servir per contactar.

El perfil majoritari de víctimes d'aquest tipus d'extorsions són adults, d'entre 20 i 45 anys, i homes tot i que també hi ha casos de víctimes dones; al Principat només hi ha la denúncia d'una dona, però s'ha constatat que aquestes els hi és més difícil denunciar les extorsions sexuals d'aquest tipus.

Pel que fa al perfil del que extorsiona, no és tracta de gent del país; dels casos denunciats, un dels xantatgistes era de Mèxic.

ACTUACIONS / Des de la Policia, van recordar ahir, en primer lloc que els usuaris valorin quin tipus d'informació es comparteix a través d'Internet i amb qui, i que siguin «preventius».

Pel que fa a com actuar un cop el xantatgista té les imatges i comença a demanar que la víctima pagui, dels del cos recomanen «no efectuar el pagament sol·licitat, ja que no garanteix que no sigui publicat ni que en demanin més diners»; per altra banda, però, van informar que de moment «tampoc ens hem trobat en cap cas que quan el pagament no s'ha realitzat, s'hagi publicat el contingut obtingut», tot i que «aquest és un fet que no es pot descartar», ja que el fet de publicar o no, és una acció que depèn de «la voluntat de l'infractor».

La Policia afegia ahir en un comunicat que «tot i ser conscients de la privacitat i sentit d'avergonyiment que produeix ésser víctima d'aquest tipus d'extorsió, aconsellem que es denunciïn». Quan la Policia rep la denúncia, contacten amb tots els servidors en el qual estan penjades les imatges –en el cas que hagin estat publicades– i aquests les despubliquen. Tanmateix, el xantatgista seguirà tenint l'arxiu original, i per tant, pot tornar-les a publicar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT