PUBLICITAT

La Nacional estrena catàleg en línia... després de sis d'anys d'espera

  • La consulta remota, inoperativa des del 2008, s'activa divendres
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Casa Bauró, seu de la Biblioteca Nacional des del 1996 Foto: EL PERIÒDIC

bones notícies per als usuaris de la Biblioteca Nacional: divendres s'activarà el nou catàleg en línia que ha de permetre la consulta remota dels fons de l'equipament. No del contingut dels llibres, diaris i revistes –que això, prèvia digitalització massiva, ja seria ciència ficció– sinó la humil, habitual recerca per autor, títol i, potser, matèria. Un servei que ofereix qualsevol institució que mereixi el nom de Nacional, dirà el lector, però que la nostra primera biblioteca va deixar de prestar el 2008 «per problemes tècnics aliens a la Nacional».

Aquesta va ser el gener passat i a pregunta d'EL PERIÒDIC l'explicació oficial a l'apagada digital. Una situació que s'ha arrossegat durant sis anys, sis, en què per consultar si la biblioteca disposava d'un títol calia demanar-ho per telèfon o per correu electrònic. Això s'ha acabat, gràcies a la revolució que divendres es posa en marxa, a través del web www.cultura.ad/biblioteca-nacional-2, que és qualsevol cosa menys fàcil de recordar. El cas és que a l'octubre passat el Govern va convocar un concurs «urgent» –després de sis anys, recordem-ho– per a l'adquisició d'un sistema de gestió biliotecària per a la Nacional. Un concurs que es va endur l'empresa nord-americana Electronic Online Systems i que permetrà la consulta de l'equipament des d'un terminal d'ordinador o des de telèfons intel·ligents.

S'acaba així un via crucis que és evident que no ha constituït mai una prioritat per als diferents equips que s'han succeït al ministeri de Cultura. Segons el mateix departament, el canvi del sistema de gestió «s'ha intentat pressupostar des del 2008 però s'ha anat eliminant dels pressupostos definitius any rere any per problemes pressuspostaris». Tot això ja és afortunadament història. A més, la Bibliteca Nacional participa juntament amb l'Arxiu Nacional en la Biblioteca Digital Mundial, projecte al qual incorporaran en una primera tongada cinc volums –entre els quals, La coutume d'Andorre, de Brutails–, quatre gravats –amb la lectura de la sentència a cadena perpetua de Manel Bacó d'Engordany, el 1896–, tres pergamins medievals –l'acta de consagració de Sant Serni de Nagol (1115), el Primer Pareatge (1278) i el Privilegi de la creació del Consell de la terra (1419)–fotografies de Brutaisl i Casa Cremat, així com la filmació del jurament d'Òscar Ribas com a cap de Govern, el 1982. Entre els documents que s'hi afegiran el Còdex Miscel·lani, el Llibre de la Terra, el Manual Digest i el Politar Andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT