PUBLICITAT

Els gestors de personal aconsellen adaptar el treball a la realitat del país

  • Els professionals de Recursos Humans van presentar un estudi als consellers de DA
  • No són partidaris «de tocar res» en la Llei en vigor sobre les condicions d'acomiadament
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Professionals especialitzats treballen en un laboratori industrial. Foto: JOSEP GARCIA

Ahir la primera Associació de Gestió de Persones d'Andorra, formada per professionals de l'àrea de Recursos Humans del país, anunciava la seva recent creació. La seva presidenta, Montserrat Naté, va explicar que els treballadors d'aquest sector ja fa més de cinc anys que es troben habitualment i comparteixen les problemàtiques o els interessos en formacions similars. De fet, el grup de professionals fins hi tot ja havia realitzat un estudi abans de constituir-se en associació: Naté va explicar que fa més d'un any van treballar plegats per tal de presentar un estudi sobre el codi de relacions laborals vigent, que van entregar al grup parlamentari demòcrata, el qual els hi havia demanat l'opinió ja que es troben treballant en la modificació d'aquesta Llei.

Per començar, els gestors de personal del país creuen que el nou codi de relacions laborals «s'hauria d'adaptar més a la realitat del país» i ser «una llei més genèrica». En aquest sentit, la presidenta de l'Associació va destacar que «dins d'Andorra hi ha moltes empreses del sector serveis mal encaixades» ja que el codi «està massa destinat al sector administratiu». Naté va posar com a exemple les diferents necessitats d'horaris de «l'hoteleria, els camps de neu o el comerç, entre d'altres» , on «el codi està molt allunyat de la realitat professional del país» sense tenir en compte «les peculiaritats» que s'hi troben. En aquest sentit també va parlar de les «puntes de treball» i la «temporalitat», les quals no es tenen en compte. La presidenta va afirmar que «el món laboral està canviant i cal flexibilitzar per oferir més oportunitats de treball».

Responent la pregunta a que si amb «flexibilitzar» també es fa referència a «abaratir els acomiadaments», Naté va dir que no, que «per la nostra part no tocaríem res dels acomiadaments en el nou codi» i va explicar que Espanya ho va fer «perquè tenia un codi més restrictiu» en aquest àmbit.

QUOTES PER EMPRESES / Des de l'Associació van admetre que les quotes de treball «són una limitació i un fre per a les empreses», i, tot i entendre «que hi ha atur al país i que cal col·locar les persones sense feina», la «millor manera que hi hagi un creixement és que pugui venir gent especialitzada a treballar». Naté va ser critica en aquest sentit i va dir que si el que vol el Govern és que vinguin empreses i defensa el model d'obertura econòmica, «el que no es pot fer és crear una endogàmia que tanqui les possibilitats de les empreses».

Així doncs, des de l'Associació demanen unes «quotes raonables per tal que l'empresa pugui créixer» i «més adaptables a la demanda». Actualment les «quotes per sector són massa generals», per tant, es podria acotar o bé «crear quotes per empreses». Així doncs, «demanem també flexibilitat» en aquest camp.

Seguint amb el Departament d'Immigració, Naté també va destacar que sovint les exigències que aquest fa en els perfils professionals per obrir un lloc de feina «són molt complicades d'assolir», ja que «demanen més de deu anys d'experiència, molts idiomes, etc.» i trobar un professional així «es converteix en buscar una agulla en un paller».

Finalment, la presidenta de l'Associació va reconèixer que el Servei d'Ocupació és un tema problemàtic que els professionals del sector ja han tractat en les seves trobades. Naté va dir que «costa moltíssim encaixar el perfil de les persones que volem amb els que ofereixen al Servei»; i va voler destacar que «parlem de perfils, i no d'exigències econòmiques». Tanmateix va assegurar desconèixer el motiu de perquè es produeix aquest problema.

L'Associació Andorrana de Gestors de Persones ha nascut doncs amb l'objectiu que els professionals del sector tinguin «una veu per plantejar dubtes» i «per créixer professionalment» a través de les formacions. La presidenta va voler deixar clar que «tot just comencem» però que «estem oberts a col·laborar i a crear sinergies per tal de participar en buscar solucions per les diverses problemàtiques del sector».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT