PUBLICITAT

El projecte interminable

  • Aese confia que aquest any ?aquest any sí? iniciarà el projecte de les minicentrals, malgrat seguir a l?espera que el Govern desenvolupi la llei
C. G.
LA MASSANA

Periodic
Un moment de les jornades sobre del Dia Mundial de l?Aigua, ahir a la Farga Rossell. Foto: ÀLEX LARA

Fa tot just tres anys que l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE) anunciava el seu projecte de centrals hidroelèctriques (algunes d’elles minicentrals) repartides pel país, per tal de millorar les xifres de producció pròpia i seguir apostant per les energies renovables. Malgrat que any rere any han anunciat l’imminent inici de tot aquest projecte (el qual consta de sis centrals que es construirien amb capital mixt), tot segueix aturat. Ahir el portaveu de l’entitat, Joan Carles Grau, va reiterar que la voluntat és començar –aquesta vegada sí– a la tardor. La primera pota seria una minicentral a la localitat d’Auvinyà.

Però l’escull segueix sent, a dia d’avui, el mateix del principi: la legislació. Malgrat que s’hagi avançat al respecte. El Govern ha aprovat la modificació de la Llei de mesures provisionals en relació amb el règim d’energia elèctrica. S’obre així el monopoli de FEDA, això sí, sempre i quan no se superi la producció de 500 kw. Aquí sí que hi entraria la central d’Auvinyà, malgrat que caldria, tal i com va exposar Grau, «un reglament que desenvolupés la llei» igual que s’ha fet amb l’energia fotovoltaica, i que especifiqui aspectes com el preu de compra de l’energia.

AESE segueix a l’espera, tot i que «si no hi ha reglament ho assumirem nosaltres», va deixar anar. És a dir, si Govern no accelera el que cada any es «compromet» a fer, tiraran pel dret.

De moment la central d’Auvinyà  la pot assumir econòmicament AESE sense haver de crear una societat mixta (en aquest sentit, l’entitat també està a l’espera que l’Executiu legisli sobre la creació de societats de producció). El cost de la minicentral ascendeix al milió d’euros. La inversió de tot el projecte, sis centrals (a Sorteny, a Arinsal, al Carroi, a Auvinyà i a la zona sud del riu Valira), serà de 72,5 milions i generarà gairebé 400 llocs de treball. 

AESE es mostra convençut de la seva iniciativa, tot i els esculls que han d’anar superant, també ahir mateix durant les jornades sobre l’aprofitament energètic celebrades a la Farga Rossell. La consellera del grup parlamentari de demòcrates, Olga Adellach, va qüestionar a Grau la necessitat de construir aquestes minicentrals tenint en compte l’important impacte mediambiental que representarien. Grau va respondre que estan estudiant instal·lacions que impactin menys i amb menys risc de contaminació. Tot sigui per fer realitat un projecte que va camí de ser interminable. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT