PUBLICITAT

El Govern presenta el projecte de llei per regular el comerç electrònic

  • La Llei també s'aplicarà als operadors de fora que es dirigeixin a consumidors ubicats a Andorra
  • Les sancions econòmiques previstes al text aniran des dels 2.000 euros fins als 100.000 euros
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i la coordinadora del Departament d'Economia, Neus Soriano, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, i la coordinadora del Departament, Neus Soriano, van presentar ahir el Projecte de llei reguladora de la contractació electrònica i dels operadors que desenvolupen la seva activitat econòmica en un espai digital, un títol abreujat com a Llei de l'espai digital i que té com a objectiu «regular el comerç electrònic al Principat», tal i com va explicar Alcobé ahir, però no només aquest. El projecte és ambiciós i «innovador» i pretén «donar molta seguretat jurídica a tots els agents involucrats» per tal de «atraure empreses que desenvolupen activitats relacionades amb l'espai digital i facilitar noves activitats», seguin la línia d'implementar un nou model econòmic que està duent a terme aquest Govern.

Tenint en compte que l'espai digital i les activitats que s'hi creen és un món en constant evolució, Alcobé va dir que la «llei té elements per adaptar-se» als canvis a nivell de normes comunitàries.

RESPONSABILITATS I SANCIONS / Soriano va explicar les novetats que inclou el projecte: en primer lloc, a nivell de terminologia, el text inclou els conceptes d'activitat en un espai digital, per tant es parla tant d'informació com de serveis i de consum, d'operador, «anant més enllà del prestador com està establert en la llei de la societat de la informació» i de serveis d'intermediació «de totes les plataformes o es pengen continguts o s'intercanvien serveis», i seria també el cas de les xarxes socials.

La llei també estableix que, a banda d'aplicar-se als operadors establerts a Andorra i als que disposin d'un establiment permanent al país, «també s'aplicarà als operadors que es dirigeixin a destinataris ubicats a Andorra».

A nivell de responsabilitat dels intermediaris, «no hi haurà obligació general de supervisar, mentre que la responsabilitat anirà en funció del nivell de control i de coneixement d'eventuals il·licituds», al mateix temps que s'incorpora l'obligació d'establir procediments de notificació, de retirada i de reposició.

Pel que fa a la modernització del règim de les comunicacions comercials electròniques, «el text preveu Identificar les comunicacions com a tals, indicar els procediments per deshabilitar les comunicacions i delimitar els supòsits que possibiliten l'enviament de comunicacions comercials electròniques sense permís previ dels destinataris». Altres novetats del projecte són la modernització del règim de contractació electrònica (entre d'altres, regulació de la contractació automatitzada amb consumidors); la promoció dels codis de conducta i de la auto-regulació.

Finalment, també s'estableix un règim sancionador; les sancions econòmiques del qual poden anar dels 2.000 euros als 100.000 euros.

IMPLICACIONS DELS OPERADORS / Pel que fa a les implicacions dels operadors, aquests hauran d'incloure informació sobre les dades d'identificació dels mateixos i de la seguretat en els seus webs, al mateix temps que s'haurà d'habilitar un procediment de notificació, retirada i reposició (només pels intermediaris, també incloses les xarxes socials). D'altra banda, els operadors hauran d'adoptar una política de publicitat, de comunicacions comercials electròniques i de cookies, i també s'hauran de revisar els procediments de contractació electrònica, especialment amb els consumidors.

Segons va afegir Alcobé, el projecte ha tingut en compte l'encaix legislatiu en el context internacional, així com en la normativa comunitària, la legislació nacional en matèria de comerç i protecció del consumidor, la legislació comparada amb d'altres països i la jurisprudència i consultes articulades en aquest àmbit. El Principat respondrà així a les necessitats de la nova economia i als reptes de la societat digital i equipararà el desenvolupament del seu ordenament jurídic al dels països amb sistemes més avançats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT