PUBLICITAT

La Batllia nega a Naraya el trasllat al mòdul de dones de la presó

  • La reclusa està sola mentre no se li dóna cap més opció per evitar estar envoltada només per homes
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent del cos penitenciari tanca una de les dependències del centre de la Comella Foto: EL PERIÒDIC

Esther Domínguez, l'advocada de l'interna transsexual del centre penitenciari –Naraya–, va explicar ahir que la «Batllia li ha denegat el trasllat al mòdul de dones, però recorrerà la decisió per la via administrativa». Domínguez va afegir que ja està treballant en l'apel·lació per presentar-la a la segona instància, el Tribunal de Corts. I va recordar que «la seva clienta està sola en una cel·la i al patí, i no veu ningú, ni parla amb ningú». Una situació que la mateixa reclusa va demanar «per evitar mals majors perquè se sentia insegura en el mòdul d'homes, però entenem que havia de ser una solució provisional, no definitiva», va argumentar l'advocada. Domínguez també va recordar que Naraya està en presó preventiva, a l'espera de judici des del juny de l'any passat, i que el jutge ja ha prorrogat la mesura cautelar dues vegades, per tant, només podrà prorrogar-la una vegada més per un període de quatre mesos, en virtut del que estableix el Codi de procediment penal.

No obstant això, Domínguez va matisar que «esperem que mentrestant ja s'haurà celebrat la vista». En cas contrari, Naraya podria sortir en condicional d'aquí a uns mesos. En quant a la decisió de la Batllia de denegar el trasllat del pres –o millor dit de la presa–, al mòdul de dones, Domínguez va reconèixer que «no m'ha sorprès gens, en certa manera m'ho esperava perquè no és usual que es concedeixi tan fàcilment una petició que no s'ha fet mai fins ara».

L'advocada va al·legar a favor de la seva clienta que «a Espanya s'accepta que aquestes persones puguin integrar els mòduls de dones i també hi ha presons que tenen mòduls especials. A més, no se'ls practica escorcolls convencionals sinó escorcolls electrònics». I va insistir en que «l'avaluació psicològica acredita la seva condició femenina però fisícament li falta l'operació per a la qual s'està preparant». Naraya continua fent el seu tractament hormonal a l'espera del canvi de sexe i «estèticament és una dona» va corroborar la lletrada, cosa que justifica el seu malestar en el mòdul dels homes, tot i que els episodis conflictius siguin poc freqüents al centre penitenciari.

Cel·la d'adaptació / Ara per ara, Naraya està una cel·la d'adaptació. Són cel·les que acullen els presos que arriben el centre durant uns dies, per facilitar-los la integració en el nou entorn privat de llibertat. Naraya disposa d'una cel·la amb dutxa i sanitari propis i un petit pati, també a resguard dels altres presos. El problema és que la noia està sola i que no pot participar en activitats, que no siguin les dels homes. El seu desig seria poder participar en les activitats de les dones, com ara ioga, gimnàs o música. Cosa que segons Domínguez no molestaria les dones que «ja han declarat que no tenen cap problema per acollir-la al seu mòdul».

De fet, en molts països europeus però també a Espanya, la Direcció General d'Institucions Penitenciaries va decidir que els transsexuals que ho desitgessin podien sol·licitar el seu ingrés en els mòduls de dones, encara que no s'haguessin sotmès a una operació de canvi de sexe o conservessin oficialment el seu nom d'home. Aquesta mesura pretén garantir la seguretat dels transsexuals a través de l'internament en el mòdul o centre més adequat.

L'argumentació de la Batllia / La setmana passada, Esther Domínguez, advocada de Naraya, l'interna transsexual de la Comella, va presentar una petició a la Batllia perquè se la traslladés al mòdul de dones per evitar-li la discriminació que pateix en la seva solitud i per respectar-ne la dignitat. Naraya té nacionalitat espanyola però la seva família viu a Andorra i es va criar aquí.

La resposta de la Batllia és que denega la petició perquè considera que no s'està vulnerant la dignitat de la presa mantenint-la en cel·la separada. L'aute explica que totes les peticions de canvi de mòdul han de ser respostes per la direcció del centre penitenciari. De la qual cosa es desprèn que des del centre no es veu la mesura amb bons ulls. Domínguez presentarà recurs perquè «la justícia és qui ha de vetllar, en última instància, per la dignitat dels interns al centre penitenciari», va explicar. A més, no descarta tornar a demanar el canvi de mòdul al centre penitenciari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT