PUBLICITAT

La formació professional té sortida al mercat laboral andorrà

  • Augmenten un 7'5% els alumnes del CFP Aixovall, arribant als 186
L. F. M.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Visita al Centre de Formació Professional d'Aixovall, ahir. Foto: ÀLEX LARA

«L'oferta de formació professional ja està normalitzada» i ja s'ha aconseguit esborrar-ne els «prejudicis», va afirmar ahir la ministra d'Educació, Roser Suñé, durant la jornada de portes obertes del Centre de Formació Professional d'Aixovall. Les declaracions de Suñé estan avalades per la tendència a l'alça d'alumnes a la formació professional, que aquest curs 2013-2014 ha incrementat un 7'5%, arribant als 186, com també pels estudiants que s'hi mostren interessats; concretament, durant la jornada d'ahir el centre esperava la visita d'uns 340 joves dels tres sistemes educatius.

No només això, sinó que la feina específica de seguiment de l'alumnat un cop acabada la formació, realitzada pel centre l'any passat, va concloure que la formació professional té sortida al mercat laboral andorrà: «La major part dels alumnes estaven continuant estudis o estan treballant», segons li consta a la ministra.

Suñé va explicar que en les formacions que s'imparteixen «es demana sempre un encaix amb el mercat laboral», tot i que va voler precisar que no es poden plantejar oferir totes les formacions que podrien resultar útils per trobar feina, «però si formacions que tinguin un mínim encaix amb la realitat del país». Com a exemple va posar la branca esportiva, la qual «acaba oferint un bon ventall de possibilitats a molta gent jove que treballen després fent reforç de les activitats de muntanya».

Ara bé, la ministra d'Educació, tot i assegurar que «la massa demogràfica tenim la que tenim» i que «se'm fa difícil pensar que puguem oferir 25 formacions més», sí que va admetre que «hi poden haver canvis en les formacions» per tal que aquestes es vagin encaixant i adaptant-se: «Dins el que podem fer són variacions en algun sector que es vegi clarament que fan falta formació». Tanmateix, va insistir en què «s'ha de ser conseqüent» i va subratllar que les formacions «necessiten un període de desplegament», i que, si n'hi hagués de noves, «seria per qüestió de necessitat i valoracions conjuntes».

L'OFERTA / Actualment el centre ofereix cinc branques formatives; sociosanitària, d'activitats esportives i de lleure, de microxarxes, de secretaria multilingüe i d'estètica, «de les quals quatre tenen el total desplegament, des del diploma d'ensenyament professional fins al del batxillerat professional» i amb una de les branques, l'esportiva, «encara s'està treballant amb el batxillerat professional».

Suñé va afegir que es tracta d'un centre «que m'aporta moltes satisfaccions, i penso seguir treballant per dignificar i fer present l'opció de la formació professional».

REVEP / La ministra també va informar ahir que ja són una vuitantena de persones les que han acudit al centre per tal de dur a terme la prova de Reconeixement i validació de l'experiència professional (REVEP), de les quals hi ha «dues branques en actiu» i «n'hi haurà alguna més el proper curs». Suñé va afegir que «penso que és una via que s'ha de desenvolupar més, ja que reconeix a la gent l'esforç que ha fet en un període de feina i li dóna una certificació, amb la possibilitat de millorar dins el seu lloc del treball».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT