PUBLICITAT

El Bisbat d'Urgell reacciona contra una trobada de templers a Juberri

  • Recorda als fidels que no poden participar en actes fora de l'Església
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Qui pensava que els templers estaven extingits s'equivoca. Almenys es desprèn el contrari després d'una trobada de seguidors d'aquesta Ordre. I és que els templers tornen a estar d'actualitat, i aquesta vegada no es tracta d'una nova novel·la històrica o de cap pel·lícula ambientada a l'Edat Mitjana. L'esdeveniment que ha tornat a la vella Ordre als mitjans de comunicació és la trobada que va tenir lloc dissabte passat a Juberri, on s'hi va celebrar una cerimònia litúrgica per commemorar el 700 aniversari de la mort del gran mestre Jacques de Molay i alhora per acollir una nova confraria de templers a Andorra.

L'acte, que per a alguns pot ser només la trobada d'un grup de persones que volen ressuscitar episodis del passat, no ha passat desapercebut al Bisbat d'Urgell, que ahir en una breu nota de premsa va expressar el seu malestar per aquesta trobada en una residència particular d'aquest poble lauredià, on Jean Paul Marty, arquebisbe de l'Església Catòlica Gal·licana va celebrar una missa amb l'assistència d'unes 200 persones, moltes d'elles abillades amb la túnica i mantell blancs amb la creu vermella que identifica els templers.

En aquest comunicat el Bisbat lamenta «que amb motiu del 700 aniversari de la mort de Jacques de Molay s'hagin utilitzat de forma equívoca en una finca del Principat els signes cristians del culte catòlic i les insígnies pontificals, així com l'ús indegut de la consideració de catòlica per part d'una anomenada Església gal·licana». El Bisbat d'Urgell aprofita la mateixa nota per recordar «a tots els fidels catòlics que no els està permesa la participació en els actes d'aquests grups que se situen clarament fora de l'Església Catòlica i tampoc poden adscriure's a la Maçoneria tal com indica la Declaració de 26 de novembre de 1983 de la Congregació per a la Doctrina de la Fe Declaratio de associationibus massonicis». Les esglésies del Principat van estar vetades per acollir aquesta celebració, que finalment es va fer a Juberri.

Successors / Malgrat haver desaparegut com a ordre militar a la segona meitat del segle XIV en l'actualitat no són pocs els grups que es reivindiquen com a successors dels templers i que, alhora, mantenen una clara connexió amb la maçoneria, segons publica conoze. com en un interessant article, que es pregunta si es tracta de mers farsants amb pretensions delirants o realment van tenir alguna relació els primers templers amb el naixement de la maçoneria.

La peripècia dels cavallers del Temple és, sense cap mena de dubte, un dels episodis més apassionants no només de l'Edat Mitjana sinó de tota la Història universal. De fet, el seu mateix final sembla apuntar més a un inici que a una veritable conclusió. El 18 març 1314 era cremat a París el Maestre dels templers, Jacques de Molay, després d'un procés que havia durat més d'un lustre. Des de la seva pira mortuòria, de Molay va emplaçar a Felip el Bell de França, a Guillem de Nogaret, majordom del monarca, i al Papa Climent, desarticulador de l'ordre, perquè abans que conclogués l'any compareguessin davant el tribunal de Déu per respondre del procés i la condemna dels templers. De manera esgarrifosa, els tres emplaçats van morir abans que es complís l'any i a més en el cas de la dinastia regnant a França, una dinastia que no havia tingut problemes de successió al llarg de tres segles, es va produir una extinció dramàtica en breu temps.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT