PUBLICITAT

Espot diu que el Principat hauria d'apostar més per la llengua gal·la

  • Saboya va assegurar que el Govern té una especial sensibilitat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El professor Michel Adroher abans de la conferència, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El president de l'Aliança andorrano-francesa, Xavier Espot, considera que el Principat hauria de fer un esforç més important per promocionar la llengua i la cultura franceses. Així ho va expressar en el marc de la Setmana de la Francofonia, abans de la conferència oferta pel professor Michel Adroher, L'orthographe en qüestions, segons va informar l'ANA. Espot va opinat que per aconseguir-ho «hi hauria d'haver més ràdios franceses que s'escoltin al país», i també va indicar que «en els actes oficials, les autoritats haurien de tenir més en compte la llengua francesa». Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va assegurar que el Govern té una especial sensibilitat i compromís amb la llengua francesa i que sobretot en els actes internacionals és la llengua més usada pels representants andorrans després del català.

El professor Michel Adroher a la sala de conferències de MoraBanc va parlar de les dificultats de l'ortografia francesa i del «perquè és tan complicada». Segons l'expert, la societat francesa està dividida sobre la necessitat de simplificar l'ortografia per fer-la més fàcil o mantenir l'actual per conservar la tradició. Adroher considera que seria positiu simplificar-la, i que hi ha diferents grafies o dobles consonants que es podrien substituir per una sola i que «així la gent no faria tantes faltes d'ortografia».

En aquestes consideracions hi va coincidir el president de l'Aliança Andorrano-Francesa, que va destacar també la importància d'actes com el d'ahir per donar visibilitat a la llengua francesa. De fet, Espot va recordar que caldria apostar més per la llengua i la cultura del país veí del nord, i va considerar que «fa uns anys, els nostres avis tots parlaven francès, però s'ha anat perdent». El president de l'aliança, en canvi, considera que «la nostra cultura no és només el català, sinó també el francès i l'espanyol, i una persona culta a Andorra hauria de parlar com a mínim aquestes tres llengües».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT