PUBLICITAT

Mateu fa una crida a la identitat per afavorir l'obertura del país

  • «Els valors i la història són el llegat que permetrà copsar l'oportunitat sense perdre la singularitat»
  • «Les desigualtats entre els que tenen molt i la resta són una amenaça per a la convivència»
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El Síndic General, Vicenç Mateu, amb el cap de Govern, Toni Martí i la subsíndica, Mònica Bonell, ahir en la celebració de l'aniversari Foto: TONY LARA

En el discurs amb motiu del 21è aniversari de la Constitució, el Síndic General, Vicenç Mateu, va fer una crida a la identitat andorrana per afavorir l'obertura del país. Mateu va recordar la història i els valors del Principat i va considerar que «Andorra tindrà futur si és l'Andorra del mèrit». I va afegir que «la revolució que suposa l'obertura econòmica és importantíssima i una oportunitat però s'ha de fer canviant els plantejaments per mantenir una identitat forta». I va argumentar que «malgrat les adversitats hem estat capaços de preservar la identitat andorrana, i en el repte que s'encara convindria prendre exemple dels antecessors que van saber unir esforços al voltant d'un projecte comú». I en va defensar la lliçó de «convivència, de perseverança i d'unitat». El Síndic General va al·legar que per prosperar en l'obertura «hem de posar en valor la nostra singularitat, els nostres trets diferencials, allò que ens fa de veritat únics», i va insistir en que «cal mantenir-nos fidels a nosaltres mateixos».

Mateu també va reiterar com ja havia fet en altres diades assenyalades del risc que implica «la creixent distància entre els qui més tenen i la resta», cosa que va advertir «amenaça l'estabilitat social». Llançant un missatge de solidaritat també va exposar que «hem de ser vigilants», i que «en l'agenda de qualsevol polític hi ha d'haver un asterisc que recordi les mesures per evitar el trencament entre uns pocs que tenen molt i la resta». Mateu va argumentar que aquest distanciament sovint no està vinculat només als ingressos sinó també al fet de tenir feina o no, i per això va demanar als empresaris i «als que més poden» que apostin pel talent andorrà. Per últim va apuntar que «la celebració porta a pronunciar mots com llibertat, justícia, democràcia i igualtat que són paraules amb les quals és difícil no estar-hi d'acord».

Crítiques de l'oposició / Els presidents dels grups parlamentaris de l'oposició, però, van criticar que alguns dels canvis que està patint Andorra estan perjudicant-la. El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va compartir les referències a mantenir la llibertat, la justícia i la llibertat, però va matisar que «el que no compartim és el diagnòstic». I va afegir que «la situació de fractura social ja hi és, hi ha dues Andorres que van a velocitats diferents». A més, en referència al procés d'obertura econòmica va denunciar que «està portant perjudici a professionals del país», perquè «s'han trobat mecanismes que faciliten l'arribada d'activitat estrangera que ve en detriment dels professionals andorrans». I va argumentar que «els resultats minsos de l'obertura econòmica el que fan és perjudicar els empresaris i professionals i no aportar noves contractacions ni noves oportunitats». A la qual cosa el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va afegir que «és cert que s'ha de construir una nova Andorra, i que requereix l'esforç de tots», però va matisar que «ens preocupa que en el marc de la Constitució hi ha drets que constantment es posen en dubte». I va recordar les retallades de la CASS sense oblidar de fer referència a la darrera proposició de llei presentada pel grup demòcrata per regular el dret a l'honor, la intimitat i la pròpia imatge, que pot suposar una «amenaça a la llibertat d'expressió».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT