PUBLICITAT

Els demòcrates qüestionen la «maduresa» dels joves per parlar d'avortament

L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

La presidenta de la Comissió d'Educació, Roser Bastida, i el conseller de DA i membre d'aquesta, Josep Anton Bardina, van comparèixer ahir per donar explicacions sobre el fet que el jurat hagi decidit no debatre el tema de l'avortament al Consell dels Joves.

Un dels motius pel qual Bastida va justificar la decisió va ser perquè «fins a quin punt podem pensar que la maduresa dels nens de catorze o quinze anys és suficient com per debatre temes d'aquesta envergadura»; va afegir que «pot ser que sigui el seu nivell», però que finalment van considerar que la proposta s'havia de desestimar «sense ànim de vetar a ningú».

A més, pel que fa als criteris de selecció de les propostes, a diferència de la consellera del PS, Rosa Gili, Bastida va defensar que «l'estructura i presentació del projecte», un dels criteris que ha de tenir en compte el jurat, no era l'adequat.

Bardina, en un altre línia argumental per defensar la negativa a la proposta, va explicar que el «jurat intermedi», que consisteix en les votacions dels alumnes de les 24 propostes escollides pel primer jurat, «no està reglamentat» i, per tant, els seus vots «no són vinculants». El conseller va explicar que es va crear l'any 2010 «per buscar un paper més actiu dels alumnes», però que no es va posar en funcionament fins l'any passat i fent servir un sistema de votació diferent del d'aquest any. Tot i saber que la proposició de llei per despenalitzar l'avortament va sortir votada amb un 34%, Bardina va deixar entendre que com el sistema online és nou, encara no és fiable perquè «no es té el control de quants ni quins». En aquest sentit, el conseller va parlar que «potser més endavant s'haurà de reglamentar aquest jurat intermedi» tenint en compte doncs les votacions del alumnes, «però de moment encara no ho hem valorat». La presidenta de la Comissió d'Educació va afegir que «veu difícil que desapareguin els jurats» i va defensar que en el Consell dels Joves hi ha d'haver la participació dels adults, ja que els projectes que es treballen «se'ls ha de donar validesa i acaben amb proposició de Llei»i, a banda, han d'evitar amb el seu control que «es converteixi en un pati de l'escola».

Els dos consellers van negar ahir que no es deixin portar al Consell de Joves «les propostes més empipadores» i, tal i com ja va explicar Bardina a aquest rotatiu, DA defensa que «els joves treballin proposicions que després poden arribar al Consell», i la de l'avortament «ja ha estat debatuda i no tenim cap intenció de tornar a portar el debat al si del Consell General», com a mínim, aquesta legislatura ja que « els consellers som els mateixos i dels mateixos colors i ja es van deixar clares les posicions», va subratllar Bastida. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT